Kolumna Putovanja za početnike

A zašto da ne Tajland???

Novootkrivena stara destinacija!

Nešto što je bilo alternativa sada je main stream.

Tajland je srce Srbije.

Taj Tajland kao Buljarice.

Samo je pitanje kada će na Tajlandu otvoriti Top Hill…

…I slični statusi i tvitovi plavili su proteklih par meseci društvene mreže. Nisam sigurna da li je u pitanju zavist ili puka želja za senzacionalizmom, nevešti pokušaji humora ili jednostavno nepoznavanje istoka.

Mogli ste pročitati na stotine i stotine komentara zašto ne treba ići na Tajand, a koliko se iz preseka moglo izvući je zato što: “ tamo sada idu svi“, „da ne sretnemo Mitra Mirića ili Kebu“. Stoga, ovo nije šuplji tekst o tome zašto ne treba posetiti tu destinaciju, već zašto TREBA.

Destinacija koja nudi lepo i čisto more, kao i krajolike koje ne možete videti u Budvi, a ni na Adi, je destinacija koja svavako zavređuje pažnju. Veliki planinski venac, zatim guste džungle, peščane obale i smaragni zalivi su nešto što ćete možda prvi i jedini put videti u životu. I verujem da možete u Buljaricama da mazite „tigra“ jer je pun novca i istetoviran „na opasno“, kao i to da grlite „zmiju“ jer je dobra riba i ima silikone, pa možda i da jašete nekog naivnog „slona“ koji je dobar i trpi vas do poslednjih granica. Ali, sve ove životinje kada im skinete navodnic,e na Tajlandu imaju potpuno drugu dimenziju i onda shvatite da vaše „zveri“ ipak ne bi mogle da opstanu u ovoj džungli.

Susretanje sa škorpijama i bubašvabama retko kome je strano u Srbiji, no, njih na Tajlandu možete i jesti. OK, kapiram da ako kriza ovde potraje i njih ćemo da serviramo kao najnovije „domaće specijalitete“. No, onome kome odgovara istočnjačka hrana, ovde je ima u izobilju i kako tvrde turisti, vrlo je ukusna.

Nemojte biti klasičan turista, već se unapred dobro pripremite kako za ovo putovanje. Sa koliko predznanja i informacija krenete to će vam odmor biti primamljiviji i raznovrsniji.

Znam da vam je interesantnije da čitate o tajlanđanki koja vas iz intimnih delova tela gađa ping pong lopticama, nego o tome da je Tajland budistička zemlja koja nikada nije bila kolonizovana, ali mora malo i edukacije. Bangkok kao glavni grad je mešavina tradicije, intenzivnog noćnog života, prljave gradske vreve, ali svako putovanje počinje njime i on je neizbežan deo doživljaja, dok su ostrva iskustvo za sebe.

Tajlanđani su, inače, dobri domaćini, koji žive od turizma. Vole da se cenkaju, bilo da je u pitanju novčanik, torba ili kakva osoba ili droga. Stoga, ako ste željni kulture – dobićete je. Ako ste željni provoda – dobićete ga. I da se ne lažemo, da vam neko pokloni putovanje na Tajland, verujem da biste išli i pitali „Mogu li da vodim i +1?“

Za kraj bih napravila ekonomsku paralelu jer to ljudima, izgleda, najviše bode oči. Aranžmani za Tajland su oko 1.000evra i na tu destinaciju se odlazi najčešće u periodu zime. U proseku se ostaje od 18-20 dana. Takođe postoji mogućnost plaćanja na rate. E sada, ukoliko želite da se pržite na suncu leti, onda možete da odete u Tursku, za iste te novce u All inclusive hotel ili Egipat u neki resort na 10 do 15 dana, a da pri tom niste dobili najbolji i najskuplji mogući aranžman. Izvlačite li zaključak ili cifre u excel-u? Za mladu osobu od oko 30 godina koja samostalno zarađuje i skuplja verovatno cele godine za taj put, ovo može biti prihvatljiva cifra. A i 20 dana je sve što će za tu godinu dobiti od odmora. Isto toliko možete da potrošite i u Budvi, osim ako niste „kopačica zlata“, a možete da potrošite i više ako ste „džek“.

I jasno je meni da je bolje biti faca u svom selu nego seljak u gradu, ali ne brinite. Neće još mnogo vremena proći dok javne ličnosti ne počnu da vode sa sobom paparace, da im nose prtljag i okinu koju fotku, a vi se potrudite da budete u kadru.

 

Leca Shargarepica

 

 

 

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

@LecaShargarepa

- 13 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 17 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home