Kolumna

Samoodbrana – Ne budi žrtva!

Koliko se vama puta desi da se osvrnete oko sebe kada se vraćate kući po mraku? Da li držite telefon u rukama da nekoga okrenete u tom slučaju? I da li mislite da imate vremena za to ako vas neko napadne sa leđa? Nekada su u pitanju delići sekunde u odluci – šta činiti. Ti delići sekunde mogu spasiti život.

U poslednje vreme nemalo puta mi se desilo da pomislim: E, a mogla bih da odem na neke časove, treninge samoodbrane, baš bih mogla. I dok ja tako mislim da neće mene, mislim da ima vremena za to, ko će mene da napadne, ne pogledam ni gde se to održava, a  jedna po jedna devojka, žena, devojčica, baka biva napadnuta. I još strašnije – ubijena. Svaka od nas je prilično nemoćna u odnosu na fizički jačeg napadača, koji često ima i oružje. No, i sami znamo da jačina nije presudna i da postoje tehnike kojima se možemo poslužiti kako bismo se odbranili. Ovo sve isto važi i za dečake, momke i sve one koji se osećaju nezaštićeno dok šetaju gradom ili ulicom.

Surfujući po netu naišla sam na nekoliko sajtova koji drže časove samoodbrane. Nisam upoznata sa radom ni jednog od njih, ali za početak, može biti dobra osnovica  da se linkovi nađu na jednom mestu. Takođe, primetila sam da s vremena na vreme neki od klubova, udruženja drže kratke, besplatne kurseve samoodbrane za žene, stoga pratite i iskoristite priliku. Nikada se ne zna kada može da zatreba.

http://samoodbrana.net/

http://www.efs.rs/samoodbrana/

http://www.aikidoklubsamuraj.org/

http://www.uesiba.com/

https://www.facebook.com/Samoodbrana-za-%C5%BEene-Novi-Sad-739271326107699/

http://www.samoodbrana.com/

http://samoodbrana.org/

http://samoodbranans.wix.com/

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

@LecaShargarepa

- 11 hours ago

Procedura serologije - testiranje na antitela Covid-19 ⬇️⬇️⬇️ Cena: 1.200rsd Svrha uplate: Uplata za testiranje na… https://t.co/SjMylOkHyY
h J R

AXE Home