Kolumna

Mocart vs Ceca

Dragi dnevniče,

Danas je gotova školska godina i moji srednjoškolski dani. Kažu da ćemo sada postati akademci, ljudi i da je bezbrižan život gotov. A ja sedim na zidiću i mislim se. Moj bezbrižan život prvi put se prekinuo u parkiću, kada sam imala 3 godine, kada me Kića od celih 20 godina nije i pogleda; kada je brat dobio prve batine, a ja nisam znala kako da ga zaštitim pa mi je lakše bilo da se pravim luda; kada je u komšiluk došla porodica sa samo jednom torbom i 50 maraka u džepu; kada je komšija u sred grada u svom dvorištu klao jagnje i prase.

***

I da, došao je taj poslednji dan srednje škole na koji sam, po običaju, zakasnila. Cepale su se knjige i svirali su neki trubači, pijani klinci jurili su po ulicama i fontanama, a najslobodnije ribe su se ljubile sa budalama kao da ih u narednih 10 godina više neće sretati u gradu, samo sledeći put, pognutih glava.

Nije se slušao Mocart, nije se čitao Laza Kostić, nismo plesali kadril i nismo jeli jagode i šampanjac. Klinci su cepali knjige i cepali su se među sobom, a zvuci jezivih narodnjaka cepali su zvučnike.

To kolektivno stanje svesti u kome vlada šund i kič nije počelo sada. Počelo je onda kada je moral naglo pao, a džepovi postali bušni, bensedini pojeftinili, a urednik nacionalne televizije shvatio da obrazovni program ipak obrazuje, pa bi ga valjalo ukinuti.

 

Zato, nije ništa čudno što su ovih dana učenici Karlovačke škole došli u posetu Ceci i njenoj kući, što će mami i tati odneti parafiranu plastiku, a ovi biti u ekstazi jer su na tom CD-u otisci „srpske majke“.

 

I ko je tu pogrešio, deca, njihovi roditelji ili ceo sistem?

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

@LecaShargarepa

- 6 hours ago

Kako će da nam izgleda školska 20721. godina? Pokušala sam sve dopise i uputstva da ubacim u video od 10 minuta. Je… https://t.co/K697mpxhZ3
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Bili na plaži u Kladovu. Kakvo uživanje, kakav doživljaj mora, a reka je!
h J R

AXE Home