• Hej, klinci zovem vas iz Bora!
  • Odakle???
  • Iz rudnika! Trezora Harry Potter-a, Gringotts banke u Hogwarts-u!
  • Aaaaaaa!!!

… a vrisak i neki razgovori u pozadini se nastavljaju dok ja pijem kafu u središtu zemlje. Kao što se i da videti to je na mene ostavilo najveći utisak – silazak u rudnik i neko svetlucavo srebrno-zlatno kamenje. Da, znam, ne mogu to zlato da ogulim i napravim nikada viđeni prsten, ali mogu da ga gledam kao super uspomenu. A kako sam se javila klincima sa dubine od 400m? Pa imaju jedan telefon (za koji su klinci pitali: Šta je ovo? kada sam im pokazala fotografije) i ti pozoveš svoje i ludački urlaš u slušalicu od uzbuđenja jer zoveš iz rudnika Morije!

Drugi, izuzetno jak utisak na mene je ostavio sam grad i njegova centralna ulica. To je muzej na otvorenom, nešto što u Srbiji predugo videla nisam.  Sve je ukrašeno bakarnim skulpturama, kamionima i mašinerijom, te sam se osećala ko da sam ušla u neki Pixar-ov crtani film (u kome imaju i rakiju i neke uber zanimljive tviteraše !). Vrhunski doživljaj jednog lepog, mlaog i zanimljivo uređenog grada.

Sledeće iznenađenje (jer jasno je da sam u Boru prvi put) je Borsko veštačko jezero dubine čak 52m i hotel na njegovoj obali pod istim imenom – Jezero. Toliko je prijatno i tiho da sam spavala kao beba. Doduše, ne znam da li je samo zbog mira ili je i do plivanja i „kajsije“?  Da li ste za kupanje u jezeru, plivanje u bazenu, brčkanje u jacuzzy-ju ili za film u slanoj sobi, saunu, bilijar, stoni tenis, basket, kuglanje…  Sve imaju, a hotel su odlično renovirali. Hrana je ukusna i u pitanju je švedski sto. Tako da, ono što sam od kg skinula na odmoru, skinula sam, ali sam u Boru i vratila… Dobar deo dana provodila sam u bazenu isprobavajući čari podvodne kamere i njeno delovanje na veštačko cveće, sprovodeći  kojekakve budalaste ideje koje su mi padale na pamet. Dobro, nisu samo meni, ali ne bih da imenujem one koji su se podjednako glupirali, mazili cveće, navijali za Partizan ili Zvezdu, šetali po jezeru u bade mantilima, mažnjavali pedaline i slično.

Foto: Spomenka Marković Avramov

Ukoliko želite da povedete sa sobom decu mislim da bi bio odličan izbor jer zaista ima šta da se vidi i obiđe, a svi ćete se skupa zagarantovano odmoriti. Tu je i teretana na otvorenom, igraonica i skakaonica. A možete i da pravite roštilj!  Nadmorska visina je preko 400m i okruženi ste zelenim brdima. Ako pijete ujutru kafu, room service, terasa i pogled u jezero i brda. Lagano… pre doručka…

Jedino što mi je manjkalo u ovoj celoj poseti je još 7 dana odmora pored jezera, u nekoj ležaljci ili u vodi, dok se mažem kremom za sunčanje i smišljam sledeće poglavlje svoje buduće knjige.

I hvala RainDogBor na gostoprimstvu. Uvek ću se odazvati novom! :D :P