Putovanja za početnike Zanimljivosti

Barselona za početnike

Svoje oduševljenje ovim gradom nisam mogla da sakrijem, stoga moram podeliti iskustvo kroz nekoliko korisnih informacija za buduće posetioce Barselone. No, ukoliko ste neko ko voli uređenost, red, mir, bez vrtoglave gužve i atmosfere, onda ovaj grad nije za vas. Ali, i to se da zanemariti s obzirom na to šta grad sve ima u svojoj ponudi.
Prognoze kažu da su februar i jul meseci sa najmanje padavina, dok su jul i avgust (logično) najtopliji i spadaju u „high season“. Za prvi odlazak u Barselonu drago mi je što izabrah februar (koji je low season) jer ne mogu da zamislim koliko je toplo i gužva tokom leta, ako je februar ovako pun turista. Prosečna temperatura bila je 17C što je bilo i više no poželjno za celodnevno špartanje. Ukoliko imate 7 do 10 dana dobro ih isplanirajte. Moj raspored bio je prilično gust, hodala sam po 10h dnevno i nabila ozbiljnu kondiciju. Ali sam nabila i kilograme. Sigurna sam da vam je jasno kako. Ako nije, biće vam uskoro.

Prva stvar na koju treba da mislite je – gde spavati. Ja sam od onih tipova turista koji vole da se osećaju domaće, i kada biram uvek se opredelim za stan/kuću, ne za hotel. Kada imate svoj kutak i ključ od zgrade odomaćite se jako brzo i sve vam je prijemčivije. Barselona je velika i idealno bi bilo da ste stacionirani u samom centru, oko La Rambla ulice. Još bolje, u kraju Barrio Gotico. U pitanju je šetališna, poveća zona, kaldrmisana, puna kafea, koncept radnji, restorana, poslastičarnica i ostalih mamipara. Ono što je dobro je da ste uvek u centru dešavanja, a opet izmešteni iz celodnevne buke. Još i ako ste po sredini Ramble sve vam je i više nego dostupno. Meni je bitno bilo da mi je blizu čuvena pijaca – La Boqueria. Ako gledate od mora sa desne strane je ta „Gotska četvrt“ prepuna turista i šetača. A sa leve, e tamo je potpuno druga dimenzija. Tu su restorani istočnjačke kuhinje (Indija, Turska, Tunis). Takođe ni Raval deo nije daleko, deo Barselone koji je na lošem glasu. Sudeći po „damama noći“ baš je na lošem glasu jer ih nema mnogo, a i one koje su tu izgledaju prilično umorno. U tom delu smeštaj je svakako jeftiniji. A sama četvrt nije ružna, naprotiv, interesantna je kao svaki drugi deo Barselone. Ipak, BARRIO GOTICO je topla preporuka za smeštaj. Mi smo bili u preslatkom stanu koji je i više no dovoljan za čak 4 do 5 osoba. Ono što je bilo najbitnije je da je imao izuzetno oštre noževe, otvarač za vino i jako udobne krevete. Čak je i idealan za porodice sa malom decom jer je u prizemlju, a opremljene je i dodacima za bebe. U ovom periodu je vrlo tih. Leti, cela Barselona je mnogo bučnija nego inače. Cena smeštaja u starom delu Barse kreće se od nekih 40e za noć pa naviše.

NAPOMENA: Ne zaboravite da ponesete dovoljno veliku memorijsku karticu ukoliko volite da fotografišete jer gde god da vam padne pogled, on zastaje i to vredi uslikati.
Barselonu treba obilaziti pešice, ali posle višednevnog špartanja nekada vam dobro dođe i bicikl, metro, segvej, pa i električni bajs.
Bicikl – 5-10e dan u zavisnosti od toga u kom delu kraja ga iznajmite i da li je na 8 ili 10h, da li ima dečije stolice, brzine, da li je dupli…
Metro – najbolje je da kupite kartu za 10 vožnji koju može da koristi više vas. Ovaj tip karte kupuje 80% onih koji žive u Barseloni i košta 9,95e
Auto – cene Rent-a-car su po danu od 7e pa naviše. Vodite računa o tome da tačno znate šta je uključeno sve u cenu (gorivo, pređeni km…) obzirom da tih 7 može da se pretvori u 57. Takođe, parking je jako skup, kao i garaže i ovaj vid transporta bih najmanje preporučila.
Aerobus – autobus koji vas vozi od aerodroma do centra i nazad. Ukoliko uzimate povratnu kartu ona iznosi 10e.

Računajte na to da je Barselona prilično RAVNA za jedan lučki grad, ali od juga do severa sve vreme postoji jedan blagi nagib koji morate da savladate što pešačenjem, što biciklom.

NAPOMENA: Dobro se organizujte i detaljno pripremite itinerer ukoliko dolazite na samo nekoliko dana.

Prvi utisak, na šta naleteh kako sam ostavila stvari u stanu i krenula u šetnju je pijaca.

LA BOQUERIA MERCATčuvena pijaca u Barseloni, smeštena u samom centru grada. Svaki dan sveže voće, povrće i sveža riba. Ali, kao i na svakoj klasičnoj pijaci možete pronaći sve potrebne namirnice: jaja, meso, sirevi, slatkiši, alve, začini, školjke… (dobro, da ne preterujem, ne znam ko bi svaki dan jeo puževe, školjke i alvu, ali je zanimljivo videti sve to na jednom mestu). Riba, kao i morski plodovi izuzetno su sveži i cene se kreću od 8e do 20e u zavisnosti od toga da li želite puževe, školjke ili jastoga. Takođe, možete pojesti OSTRIGU sa solju i limunom za 2,5e po komadu. Cene u restoranu su 2e po komadu, ali morate da ih naručite minimum 12. Takođe, sve cene morskih plodova, kao i egzotičnog voća niže su nego u Srbiji.
Na samom ulazu u pijacu nalaze se palete prepune slatkiša. Velike oči, kao moje natrpale su punu kesu raznobojnog marcipana i mirisnih čokoladica kojekakvih oblika. Ne znam da li mi se više zavrtelo u glavi od cene ili od količine slatkog koje sam pojela za sve pare koje dadoh. Dok su vam oči gladne i zamagljene tom slatkarijom ni ne vidite da je cena po kilogramu 75e i da ste upravo pojeli brdo cipela i krpica, kao i nečiju mesečnu platu.

Napomena: namirnice kupujte na dnu pijace, a ako su slatkiši u pitanju nemojte da ih kupujete uopšte 

Začini – mogu se naći na jednoj tezgi. Od wasabija, preko mešavine začina za testenine, paelje… Nisu jeftini, ali ima onih koje kod nas ne možete naći.
Restorani – pijaca je puna restorančića koji su na otvorenom i na sred pijace sednete i klopate sveže spremljenu hranu vama pred očima. Uglavnom morski plodovi i šunkice. Cene se kreću od 2,5e za fišek pa sve do 10, 12e po obrogu.
Voće – Marakuja, papaja, mango, dragon fruit, lichi, avokado… Ukoliko ste ljubitelji, navalite se jer su cene pristupačnije od onih u Srbiji. Cene se kreću od 2e pa naviše, u zavisnosti od voća i povrća.
S obzirom na to da mnogi lokalci kupuju na pijaci, govori o tome da su cene prilično iste kako tu tako i u lancima poput Carefour-a. Možete kupiti i voćne salate u kutijicama, kao i razne smutije. PO ceni od 1e pa naviše. Dobri su za uz šetnju, kao osveženje.
Nešto jeftinija pijaca nalazi se u Raval delu. Manje je atraktivna pojavom, ali je svakako atraktivnija sa cenama.

LA SAGRADA FAMILIA – Taj čuveni, veliki Gaudi koji je za sobom ostavio takve građevine od kojih zastaje dah. La Sagrada Familia iliti Sveta porodica je nedovršena građevina koja se radi po nacrtima Antoni Gaudija, najčuvenijeg španskog arhitekte. Rađena u 19.veku u gotskom stilu, ova bazilika predstavlja takvo monumentalno zdanje gde ni jedan deo, ni jedan santimetar nije isti niti se mogu videti ponavljanja skulptura i vizuala. Gaudi je na njoj radio celih 40 godina, a poslednjih 15 godina svog života u potpunosti joj je posvetio. Raznobojni vitraži boje unutrašnjost bazilike, iako sve deluje kao igra veštačkim svetlima. Neverovatan dizajn i sklop nespojivog apsolutno ostavlja bez daha. Poseta se mora zakazati unapred, datumi+ i vreme (imate fore u roku od 15min da uđete) Ukoliko kupujete karte online cena je 15e. Na licu mesta je 18e. Kada je low season karte možete kupiti i na licu mesta, za sve ostale mesece uopšte nije preporučljivo. Ne morate ih ni štampati jer ćete dobiti mail sa bar kodom. Za nekih 15ak godina cela građevina bi trebalo da bude završena.

PARK GUELL (Park Guelj)– Još jedna Gaudijeva rukotvorina koju je dizajnirao za svog prijatelja, bogataša Guell-a. Građevine koje izgledaju kao da su od keksa, šlaga, čokolade… Terasa sa klupom koja je okružuje u obliku zmije i koja je napravljena tako anatomski da odmara svaki delić leđa. Klupa je ukrašena izlomljenim keramičkim pločicama koje su skupljane svuda po razrušenoj Barseloni. Pogled je izvanredan i tu, tj. Na celom brdu El Karmen možete provesti ceo dan u izletu. Često muzičari u sred parka sviraju špansku muziku, a vi šetate i uživate u mediteranskim mirisima. Pazite da ne izgorite, jer je sunce jako i u februaru. Gaudi je u jednom delu parka napravio prostor na kome se nalazi 84 stuba koje protiče voda/kišnica i potom se skuplja pod zemljom. Gaudijeva kuća sa nameštajem koji je on dizajnirao od posebne je lepote. Od 2013. godine ulaz u park se naplaćuje i cena za odraslu osobu je 7e. Ulaza takođe morate da rezervišete unapred, ali ni ovde ne morate da štampate kartu ukoliko imate smartphone. Dovoljan je QR kod. Vreme za ulazak u sam park je 30min, pa se nemojte slučajno zaneti u šetnji po brdu i zaboraviti na vreme ulaska. Ponesite neku vodu, terase su sunčane i tople, a lepo je posedeti bar pola sata. U februaru tu bude izmereno preko 25C. Kolonade, navodnjavnje, i sve ono što park u sebi skriv, obavezno posetiti. Nemojte da vas mrzi da pročitate stručniju literaturu o npr broju stubova kroz koje se skupljala kišnica i zašto neki od tih stubova fale…

ANTONI GAUDI – građevine koje ne smete propustiti. Nalaze se u centralnom delu Barselone i svaka predstavlja svojevrsno delo i iskustvo. Za neke od njih nisu vam potrebne ulaznice, ukoliko želite da ih vidite samo spolja. Kata Batlo i Kaza Mila su zgrade jedna prekoputa druge. Svaka na svoj način neverovatno izdizajnirana. Samo na te dve građevine potroši se oko 25 minuta fotografisanja. Samo nastavite ka vrhu Rambla ulice pa u Passeig De Gracia. Produžite šetnju i sa leve i desne strane pojaviće vam se ove građevine koje podsećaju na maske u pozorištu i kamenolom. Placa Reial je jedan od najinteresantnijih parkova, takođe dizajniranih od strane Gaudija. Nalazi se u blizini Palate Gvelj, koju takođe treba obići.

NAPOMENA: Opremite se dobrim foto aparatom. Greota je da ostanete bez dobrih fotografija.

ZOO VRT – Ukoliko ste ljubitelji životinja, a želite da ispunite dan, 3 sata obavezno odvojite na Zoološki vrt. U odnosu na naš je nemerljivo puta veći i ima životinje koje možda nikada do sada niste videli. U letnjoj sezoni održavaju se i nastupi foka, delfina i slično. Foke su u velikim bazenima, nilski koji imaju samoodrživ teren na kome se radi prerada vode, maziti flamingose, posmatrati smešne tapire. Kao što rekoh, minimum 3 sata odvojte na ovu zabavu, i to 3 sata bez stajanja. Predlog je da karte kupite online, tada su jeftinije i ne morate da čekate. U februaru nema redova, ali kako sezona jača tako se redovi neverovatnom brzinom povećavaju. Za odrasle je 16e, za decu 10e karta.
Kada završite sa vrtom predog je da prošetate divnim parkom koji taj vrt okružuje. Skulpture i priroda, još ako ste poneli neki sendvič, knjigu i sok… celodnevni izlet uz more vam ne gine.

AKVARIJUM – Možda i najlepši u Evropi. Sipe i ajkule plivaju u tunelu oko vas. Nemo i Dori poziraju za fotkanje. Ribe i životinje iz svih mora i delova sveta. Možete ući u usta kitu, gledati prelepe meduze, deca mogu igrati razne igre,a vi se na pokretnoj traci vrteti u krug pokušavajući da iz najboljeg ugla uslikate ajkulu koja vam pliva iznad glave. Za one najhrabrije – obucite ronilačko odelo i plivajte u bazenu sa ajkulama i ostalim morsim životinjkama! Za ovaj obilazak odvojte 2h. I ponesite kakvu tekućinu. Kafe se nalazi tek na izlasku.
Za karte važi kao i za sve ostale – kupite ih online. Tamo je red uvek. Odrasli plaćaju 18e, deca 13e.

MONTJUIC – brdo. I to kakvo brdo! Do njega se može doći gondolom. Kratka, ali zabavna vožnja. Druga opcija je pešice. Ovu preferiram. Inače, izgovara se Monžuik što znači Planina Jevreja, gde su ranije živeli Kelti, a potom i Rimljani. Šumovito brdo na čijem vrhu se nalazi istoimena palata. U blizini je i muzej koji sadrži rimsku i gotičku umetnost. Pogled je odatle fenomenalan i možete videti celu Barselonu kao na dlanu. Obavezno slikajte „panoramom“. Zanimljivo je gledati durbinom. Ako nemate durbin tu je i teleskop. Cena mu je 1e po minuti. I ovde ponesite dosta vode i nešto da gricnete jer možete sate i sate provesti u šetnji i fotografisanju. Monžuik se nalazi na oko 20 minuta šetnje od ulice La Rambla, na samom obodu Raval četvrti. Ukoliko volite umetnost, obavezno obiđite i Miroov muzej, ali i botaničku baštu. Ako krenete pešice nazad, prođite pored Olimpijskog prstena – stadiona i bacite pogled na muzej. Mnogi sportisti su tamo ostavili otiske svojih stopala. . Inače, na ovom brdu parkovi su puni prelepog bilja, cveća, drveća i prijatnih delova sa hladovinom. Ukoliko želite da ručate i popijete kakvo piće preporuka je Malamen-Bendita Bodega ili Taps. U podnožju brda je Magična fontana. Ona pleše, ona svira, ona je obojena kao duga. Radi svašta, ali ne radi u februaru jer je tada održavanje iste.

KORIDA – moram priznati da nisam ulazila, već samo spolja obilazila. Nisam ljubitelj koride, ali ako neko jeste, naravno da je ovo događaj i prostor koji ne treba zaobići.

BACELONETA – Ne možete otići u Barselonu, a ne uživati na plaži. Koje god da je doba godine, uvek ima mesta. Na obodu paže umetnici od peska prave skupture, prodavci koktela u plastičnim čašama su kao komarci, a kosooki maseri vam za 10e masiraju stopala. Možete i da se cenjkate. Zimi je pesak hladniji i nije za kupanje, ali leti je idelano vreme. Ponesite neki peškir asuru… Ako želite da popijete kafu, topla preporuka je Buenas Migas.

RESTORANI – koji god da odaberete, nećete se pokajati. Omiljeni su mi bili oni u Barro Gottico – svaki šarmantan na svoj načini sve je bilo vrlo ukusno. Ovo isto važi i za kafee koji služe vrlo ukusnu kafu i naravno churos. Njega smo jeli u nenormalnim količinama po ceni od 2 ili 2.5e. Uz to dobijete i gustu toplu tamnu čokoladu. Paelja je u proseku 12e, obrok za 1 osobu ne može izaći manje od 20e u centru u restoranu. Ne zaboravite da imaju vrhunsko vino koje ne smete da zaobiđete! Tapasi, churosi, vafli, svuda su ukusni. Ako imate strpljenja i dovoljno ste dugo u Barsi, možete i da kuvate. Tada vas ceo dan ishrane košta oko 50e, sa sve vinom, za 4 osobe, a da se hranite rakovima, škampima i slično…
Kineski i Tai restorani imaju jako ukusnu hranu. Na vrhu La Ramble, sa leve strane, možete pojesti obiman obrok za maksimum 4e po osobi.

SHOPPING – U zavisnosti od toga kao se oblačite i šta volite da nosite predlozi su sledeći: La Rambla ako ste raspoloženi za Zaru, Desigual, Mango outlet i slično. Na vrhu La Ramble, sa leve i desne strane nalaze se mini tržni centri prepuni garderobe na po nekoliko spratova, kao i klasične marke koje možete videti i kod nas u tržnim centrima. Februar i avgust su idealni za kupovinu jer su tamo popusti zaista popusti. Ako nastavite Ramblom i presečete Place de Cataluna, dolazite do dela visoke mode. Cene su u tom delu svakako više, ali i tamo su u pomenutom periodu odlični popusti.

NAPOMENA: U tekstu su istaknute samo najveće atrakcije Barselone, ali svaki pogled i svaki korak donosi nešto novo i zanimljivo. Obratite pažnju i na samu ulicu, razne poruke su na istoj ispisane.

Kod Basilike Santa Maria Del Mar možete da sednete i pročitate knjigu, uz ukusnu kafu, ali je obavezno obiđite. Unutrašnje dvorište sa labudovima, velelepna unutrašnjost i celokupno okruženje zaista su vredni svakog trenutka.
Placa Reial ima najbolju poslastiračnicu sa vrhunskim kolačima i najukusnijim churosom.
Placa Maria del Pi je jedan sladak trg, sa ukusnom sangrijom i kafeima sa najlušim vlasnicima i konobarima. Da li su lud, pijani ili drogirani, ne znam, ali je prostor presladak i vredi popiti bar jedno piće.

NE PROPUSTITI: U februaru je praznik Barselone i festival Svete Eulalie – možda jedan od najzanimljivijih karnevala na svetu. Pored fešte koja danima šeta glavnim ulicama, maski, ukrašenog grada, tu su i umetnčke postavke, instalacije, izložbe, koncerti, igre svetima, interaktivni događaji i izložbe…

NAPOMENA: Do sada se Wizzair iz Budimpešte pokazao kao najbolja varijanta avio prevoza, odnosno najjeftinija.

SUVENIRI: Cena suvenira drastično se menja od lokacije do lokacije. Najjeftiniji su oni u Raval delu. Rambla je najskuplja. Preporuka za zezalice i poklončiće ru sledeće radnje: Tiger (od igle do lokomotive po ceni od 1, 2 ili 3e,) Kokua – ko voli baletanke može da bira na desetine i desetine modela. Jamon Exeperience ili Jamon Museum – idealno mesto za odabir najbolje šunke. Be Chocolat – vrhunska, ručno pravljena čokolada, 1 kg je oko 70e, ali vredi svaki evro i zalogaj. La Cure Gourmande je moja omiljena radnja sa slatkišima, sve je na meru i svaki put ne imam dilemu šta sledeće da kupim.

Nadam se da je opis bio dovoljno iscrpan. 😀

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home