Putovanja za početnike Zanimljivosti

Prag za početnike

Ako je Pariz „grad svetlosti“, Prag je zaista „zlatni grad“. Bilo da ga posetite leti ili zimi, ostavlja podjednako dobar utisak. Iskreno, izbegavala bih period snega i blata jer tada je retko koji grad lep.

Kao iza svaki veliki grad, predlažem da ga obiđete i danju i noću. Grad koji je sav u kocki i kaldrmi, stoga ženama predlažem da se ne uvlače u tanke štikle ukoliko žele makar i lagani obilazak.

Karlov most – mesto u centru grada, u starom delu grada. Svakako ga treba posetiti. Naravno, ulaz se ne plaća, pređite ga celog, bacite pogled na zakačene ljubavne katance i pomazite „plaketu“ kod statue Jovana iz Nepomuka i zamislite želju. Kažu da se ostvaruje. Nekoliko metara odatle, ako idete ka statom gradskom centru na mostu se nalazi zlatni krst. To je mesto sa koga su bacali tela svetaca u Vltavu. Ako i taj krst dodirnete kažu da će vam se želja ostvariti za godinu i jedan dan.

Noću, ako mostu priđete sa druge strane (ne one iz centra grada) ispod mosta, desno, možete videti labudove koji odmaraju, a u pozadini osvetljenu vodenicu. Savršen prizor za poljubac i razglednicu. Imajte na umu da je leti sve krcatije i da je fotografisanje, a da ste sami na fotki, apsolutno nemoguće.

Unaokolo je mnogo malih i starih pivnica koje, skoro pa sve, imaju svoje pivo. Realno, nijanse su male i ukusi su različiti pa se stoga pripremite na silna ispijanja i odlaženje u toalet na svako malo. Jedna od slađih pivnica je „Švejk“.

 

 

 

Astronomski časovnik u centru grada, u blizini Narodnog muzeja je svojevrstan doživljaj. Treći je najstariji na svetu. Pripremite foto aparat jer promena skupltura – 12 apostola, je na svaki pun sat. U 19.veku dodato je na sat i 12 medaljona koji predstavljaju horoskopske znake. Inače, sat je napravljen u XV veku. U februaru ga sređuju, tako da je vrlo moguće da naiđete na prizor gde je časovnik uvijen i nemoguće ga je videti.

 

 

 

Praški zamak – Mesto koje je divno posetiti danju, kao i kraljevske vrtove (oni rade do 18h), ali je još bolje posetiti ga noću. Inače, danju se plaćaju ulaznice, noću ne. Noću nema nikoga (ili je gužva u toplijim danima znatno manja) stoga možete sve na miru fotografisati. Zimi je pomalo i jezivo jer skoro da nema žive duše. Ljudima je visoko da se tu pentraju pred noćni izlazak, a ture sa vodičima su svakako tokom dana. Na samom brdu nalazi se gotička

Katedrala Svetog Vida koja podseća na Notr Dam. Katedrala je okružena zgradama i jako teško ju je moguće celu uslikati. Prepuna je detalja i za nju treba odvojiti bar 30 minuta. Noću izgleda zastrašujuće, tako mračna i osvetljena na brdu, tako gotička i sablasna. Kod same katedrale nalazi se veliki trg okružen novijim zgradama i sve deluje ušuškano. Interesantno je za fotografisanje.

 

Kada krenete od katedrale naniže obratite pažnju na znak za WC. Tu skrenite levo u „Zlatnu ulicu“. Posle ostrva Susak, koje mi je bilo jedno od najjezivijih poseta ikada, „Zlatna ulica“ mislim da je taj osećaj nadmašila. Ulica je uska i prepuna je kuća koje su prilepljene jedna uz drugu. Ono što ih odlikuje su izuzetno niskia, skoro hobitska vrata i mali, a niski prozori. Na početku te ulice nalazi se „uvalica“ u kojoj su tpovi i mali samostrel. Kada idete naniže u tim sablasnim prozorima nalaze se silne lutke, njihove glave, nasmejani klovnovi, časovnici. Inače, danju su tu radnje i u pitanju je atrakcija. Noću izgleda kao da su u pitanju kulise za kakav horor film. Bolje idite noću. Doživljaj je veći. Ni ovde se uveče ne plaća ulaz.

Odatle se spuštate na prelep vidikovac, fenomenalne, strme ulice, kao da se spuštate ka moru! NA vidikovcu postoji i teleskop, ali sam pogled je fenomenalan.

Prva vinarija u Pragu – nalazi se levo od samog vidikovca i posetite je ukoliko imate vremena. Cene su malo jače, ali za takav doživljaj, njihovo vino i ambijent, ukoliko ste u mogućnosti, odvojte novce.

A da, ne idite u tu šetnju u neudobnoj obući niti u štiklama. I nikako ne idite u tu šetnju od Karlovog mosta pa na gore. Uzmite metro i dođite njime na samo brdo, pa se spuštajte naniže. Mnogo je lakše i lepše.

Zid Džona Lenona – Posle Lenonovog ubistva na ovom zidu je nacrtan njegov portret i ispisane su reči pesama. Zid je krečen, policija ga je čuvala, ali i dan danas ljudi po njemu svašta ispisuju. Nalazi se u blizini Kafkinog muzeja.

 

 

 

Plesajuća kuća – nova građevina, poslovni prostor, sva je kriva kako god da pogledaš i sa koje god strane. Staklena je, ali vrlo interesantan moderan momenat u Pragu, a takvi momenti su ovde retki. Nalazi se skroz južno od Karlovog mosta i uz reku je. Idite do nje metroom ili kakvimdrugim prevozom.

 

Arhitektura – sve sam barok. Gde god da se okrenete neka fenomenalna zgrada, skulptura i okruženje. Inače, u originalu se zove „Fred i Džindžer“ po Fred Asteru i Džindžer Rodžers.

 

 

Vytopna – restoran u kome se uvek traži mesto više. Pivo vam stiže u vagonu vozića. A vozovi i šine su svuda po restoranu. Rezervacija tj.ulaz je 1 evro, cena piva od 30 kruna pa naviše. Hrana je onako, cene nisu visoke. Kobasica ima malo, butkica je za dvoje. Pizza je ukusna i standardne veličine. Ali ceo doživljaj je u tim malenim vozovima koji sve vreme dok ste tu odvoze prazne čaše i dovoze pune.

 

Kafkin muzej – ukoliko iz starog dela grada pređete preko Karlovog mosta, sa desne strane nalazi vam se Kafkin muzej, kao i instalacija „Piškenje“ od Davida Černija. Neposredno pre tog, sa iste strane, nalazi se i muzej specijalnih efekata. Ispred njega možete iskoristiti kulise za super fotkanje i još bolju zabavu. Ako idete noću tamo nema žive duše i svuda vam je lako za uslikati. Kafkin muzej je izuzetno specifičan.

David Černi, kontroverzni i vrlo drski umetnik, rekla bih bizarni arhitekta, je napravio je nekoliko skulptura koje se nalaze svuda po Pragu i ne smete ih propustiti.

  1. Ispred Kafkinog muzeja nalazi se skulptura „Piss“ iliti „Pišanje“. 2 čoveka stoje u bari koja je oblika Češke. Vrte kukovima u krug i piške ispisujući citate/izjave čuvenih Čeha. Ukoliko boje pogledate, pored se nalazi tabla sa brojem telefona na koji pošaljete SMS i ove statue ispišu ono što ste vi napisali u poruci.
  1.  Kafkina glava – pokretna glava koja se sastoji iz niza koturova/delova koji se pokreću i Kafkina glava se vrti na najrazličitije načine. Predstavlja samo Kafku i nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta.
  2. „Braon nosevi“ skupltura kao stalna postavka Ars futura parka. Popnete se na stepenice, gurnete glavu u anus i slušate kako u njemu svira pesma „We are the champions“ od Quee. A na TV se prikazuje snimak političara koji jede baby kašu.
  3. „Bebe koje puze“ na Tornju Žižkov, kao stalna instalacija.
  4. „Nacija za sebe“ – U pitanju je ogroman zlatni kip koji iz penisa izbacuje vodenu paru po prolaznicima. Kako je kip trebalo da bude na zgradi Nacionalnog pozorišta, a neko od glavešina se pobunio, kip je stavljen naspram pozorišta i direktno paru prska po istom.
  5. Embrion instalacija – Nalazi se u blizini Karlovog mosta i predstavlja svojevrsu bizarnost.
  6. Auto sa bicepsima, komunistički češki auto sa nogama i mnoge druge instalacije koje treba da posetite ukoliko imate više od 4 dana za posetu Pragu.

Petrino brdo idite do tamo žičarom. Pametnije je. Na njemu se nalazi i postorija sa ogledalima koja je više nego zabavna. Kao i lažni Ajfelov toranj.

Lažni Ajfelov toranj – na Petrinom brdu. Prizor je zanimljiv, ali ne i  fascinantan. Izgleda lepo dok svetli noću i podseća na sve one nove ukrase po Skoplju. Jednostavno mu tu nije mesto.

Metro – ukoliko idete od mesta do mesta najbolje je da kupite polučasovnu kartu od 1e i ostatak se šunjate po gradu. Postoji najrazličitiji broj kombinacija karata, stoga obratite pažnju, sve je lepo objašnjeno. Aparati vraćaju kusur. Metro ne rado od ponoći do 5 ujutru. Vozovi idu često i izuzetno je dobra povezanost.

Zamena novca – novac menjajte isključivo u bankama. Uzimaju najmanju proviziju. Oko 30 čeških kruna. U menjačnicama, iako piše d aje provizija 0%, u ruke vam tutnu neki papirić koji potpišete i skinu vam oko 20% od cele zamenjene sume. Ako se pobunite kažu vam – A pa potpisali ste ugovor. Ne vraćamo pare!

Taxi ili Uber? – Naravno Uber. Instalirajte aplikaciju pre odlaska u Prag jer je ovo najelegantniji i najejftiniji povratak kući iz noćnog prvoda.

Hrana – cene su slične beogradskim cenama. Hrana je puna kima i pripremite se na ogromnu količinu gasova. Imaju vrhunski kupus koji sladi, gulaše, knedle sa mesom. Jedan od najinteresantnijih restorana je njihova čuvena menza – Havelska. Nije skupa, u vreme ručka je krcata i hrana je jako ukusna. Tu možete probati pravu tradicionalnu češku kuhinju.

 

Suveniri – u blizini restorana Havelska, a u samom centru, nalazi se pijaca koja radi preko dana. Tu je najveći izbor magneta, suvenira, ukrasa, proizvoda od marihuane… i tu je i najjeftinije. Duplo niže cene nego u suvenirnicama. Doduše, suvenirnice rade i noću. Ako nećete klasične suvenire, odmah pored imate Flying Tiger gde možete za 1 do 10e kupiti svakojake gluposti.

Smeštaj – preporučila bih Airbnb ili Booking.com Niko vam ne kuva, ali možete zato probati izvanrednu hranu. Hoteli, oni sa pristojim cenama izgledaju vrlo neprijatno. U samom centru postoje sjajni hoteli sa po 5* ukoliko želite i u mogućnosti ste da platite. Kao i svuda u svetu. Smeštaj birajte u centru ili sektoru npr. 4 odnosno delu koji je dobro povezan sa metroom.

Muzeji – ukoliko niste došli samo na produženi vikend posetite muzeje: Erotski, Alhemije, Specijalnih efekata, Instrumenata za mučenje, Komunistički… Sigurna sam da će vam biti jako zabavno, bar u jednom od njih!

Noćni izlazak – oko Karlovog mosta i u Starom delu grada sve radi, sve je otvoreno, gomila kafea, brzih hrana, chimney-cake (koji je inače od 3 do 7e), preko pivnica pa sve do diskoteka.

Sve u svemu, ukoliko ste u Pragu za produženi vikend, znajte da bi se trebalo još 1 vratiti i sve što niste posetili u drugoj turi obiđete.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

AXE Home