Kolumna

Zašto je koncentracija bitna. Ili nije?

Danas je dan kada sam poklonila 2 #LagunaKnjige preslatkim osnovcima jer su završili uspešno svoje razrede.

Kao sociolog i neko ko se bavi decom i ljudima iz različitih aspekata smatram da je neophodno pozabaviti se ovom temom. Stoga sledi ono zbog čega sam se opredelila baš za ove bojanke i zašto one mogu da budu bitne i korisne i drugima:

Kako sve češće primećujemo nedostatak pažnje kod dece zbog različitih faktora, na istoj se mora raditi, o njoj se mora razgovarati, jer je koncentracija bitan deo svakog života, rada i napravno uspeha.

Bez koncentracije se ne možemo usredsrediti na određenu temu, materiju, zadatak i rešiti ga. Bilo da je to škola, operacija, program ili šivenje haljine. Doduše možemo, ako je u pitanju odvezivanje čvora na patici. Bez tog momenta fokusa, umesto vrednog i pametnog bića dobijamo samo jednu šuplju, konzumentsku ljušturu, koja čak nije ni sunđer već neki propusni, porozni materijal.

Mnogi smatraju da to i nije od neke važnosti, jer živimo u “drugačije i brzo vreme”, da je protok informacija veliki, da ne treba biti obrazovan već samo informisan, da se nema vremena… Takve i slične rečenice vrlo brzo i lako mogu da nas dovedu u zabludu, a onda na mrežama, i što je strašnije – u stvarnom životu, imate jednu gomilu (najčešće dece) koja baulja od trendinga do trendinga, bez ikakve koncentracije, želje za učenjem, znanja, već samo konzumentske potrebe, tj. jedne fantastične kapitalističke tvorevine.

Jer, ukoliko se usredsredite na nešto, nećete imati vremena za drugo “nešto”, a onda nećete imati potrebu da vidite treće “nešto, stoto “nešto” i nećete imati neopisiv i neobjašnjiv poriv da progutate, kupite, sažvaćete gomilu bespotrebnih stvari. Bespotrebne stvari I sitnice takođe čine deo života. Važno je da shvatimo da je u pitanju samo DEO.

Bitan deo ljudskog uspeha je fokus. Kada kažem uspeh ne mislim samo na postignuća Gejtsa, Jokića, Džeka Maa, već na sve ljude koji su zacrtali sebi određene ciljeve i trude se da ih dostignu i probiju svoje granice.

Takođe, psiholozi i sociolozi smatraju da je to jedan bitan deo i sopstvenog mira, sređivana toka misli jer da bi se neki zadatak (poslovni ili životni) efikasno rešio fokus je neophodan. Efektivnost, brzina kojim se nešto radi, usresređenost, pa makar to bilo vezano za pravljenje novog kolača ili menjanja ulja u motoru, zavisi od nečije volje, koncentracije, znanja…

I ako se budemo trudili da povećavamo svoje mentalne kapacitete, probijaćemo svoje granice i tih nesrećnih 10% mozga što koristimo.

Stoga je jako bitno da se posvetimo svemu što radimo, kako ne bismo došli u situacju da mislimo da možemo da  operišemo ljude samo zato što smo to videli na petominutnom Do It Yourself  Youtube tutorijalu.

E zato mislim da su ove knjige u određenim trenucima bitne jer te teraju da ostaneš usredsređen na nešto određeno vreme. Kao slaganje slagalice, na primer, koja predstavlja jednu vrstu dobre terapije.

 

https://www.laguna.rs/n3648_knjiga_avantura_u_boji_ekstremni_izazovi_za_bojenje_laguna.html

https://www.laguna.rs/n3646_knjiga_od_tacke_do_tacke_-_ekstremni_izazovi_za_bojenje_laguna.html

 

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 12 hours ago

RT @Marija28: Izdajemo stančić sa super pogledom na Crvenom Krstu (Vračar). Jednosoban, oko 40kvm, zgrada (18.sprat), sve potrebno od tehni…
h J R
@LecaShargarepa

- 13 hours ago

Botovi se razmnožavaju pacovskom brzinom. Od jednog nastane 2.000 komada, kao da su morski konjići. Razmnožavaju se… https://t.co/DqgVR2ny6I
h J R
>