Kolumna

Instagram, kao izvor ideja, frustracije i nadasve lažnog života

Izuzetan, popularni trend koji nam plasira Instagram stvara sliku lažnog života, koja potom stvara ogromnu količinu nezadovoljstava i kompleksa niže vrednosti kod ljudi sa normalnim, svakodnevnim, uobičajenim rutinama.

Instagram je online album sa najlepšim slikama. Starije generacije sećaju se okupljanja za slavlja, rođendane, slave, pa se dohvate albuma i ponose se slikama. Udave fotkama te komšinice sa brkatim mladežom, dede čiji je miris after šejva pomešan sa rakijom od šljive, tetke koje te besomučno štipaju za obraz. One fotografije koje nisu valjale završavale su u đubretu, pocepane ili nikada nisu ni izrađene.

Isto tako je i sa ovom online platformom – kačimo slike kojima se ponosimo, trenutke koje želimo da zapamtimo, podelimo. I sve to nije loše. Naprotiv. No, onoga trenutka kada  gore pomenuta težnja preraste isključivo u hranjenje sopstvenog ega, u podtekstu – natrljavanje na nos drugima koji to ne mogu, uz obavezne komentare ispod slike “teškoe”, “poyy sirotinjo”, “nema na čemu”…, tada postajemo ozbiljni, iskompleksirani malograđani.

Veliki broj fotografija u brendiranoj odeći, skupom nakitu, dalekih i nedostižnih destinacija naročito mladim ljudima stvara kompleks iz želje da i oni moraju tako i da je to jedini ispravan način života – bogat, prebogat. Sve to, u današnje vreme, nije nedostižno. Naprotiv. Uz dovoljno truda, znanja i ambicije, sve se može. Pitanje je samo šta zaista želimo, a šta nam je veštaki kreirana potreba od strane potrošačkog društva.

Na sve to danas je u porastu trend “influensera” i “mikro influensera” koji plasiraju (čitaj – prodaju) određene “dnevne rutine”, proizvode, usluge… Ni to nije loše jer dobiješ informacije o proizvodima do kojih sam ne bi došao, ne bi ih isprobao i slično. Iako svi znamo da su to plaćeni oglasi, vrlo često nam te informacije dobro dođu.  Problem je u tome što te dnevne rutine, proizvodi, frizure, šminka, ispeglanost… sve to je preterano namontirano, izveštačeno, preterano. Nestvarno, lažno i neživotno. Ali, kod jedne mlade osobe to ipak budi želju da izgleda kao da je izašla iz Barbie crtaća tj. upravo sa neke od Instagram fotografija.

Pogledajte samo ovu fotografiju na kojoj je sve pogrešno, od početka do kraja. Vi sami zaokružite te greške, kako na slici tako i u “caption-u”. Mnogo ih je, zar ne?

 

Ovaj momenat govori mladima da ukoliko se budu dovoljno fotorgafisali, lažno nameštali, preterano šminkali, na vrlo lagan način mogu doći do celog tog materijalnog bogatstva i istih tih destinacija i bogatstva. Treba ti samo malo rutine i rakse. Šta će ti znanje i obrazovanje. Vrlo površno i šuplje, sa jednom primarnom i jeftinom motivacijom.

I ako znamo da najveći broj mladih od 18-24 godine prati ovu platformu i da su oni njeni najveći korisnici, a da oni mlađi, pri registaciji na platformu itekako lažu za svoje godine, onda treba i da znamo da klince moramo što ranije da usmeravamo ka mnogobrojnim, kvalitetnim vrednostima. A vi znate koje su to vrednosti. Samo nemojte da ih potiskujete duboko u sebi zarad nekih površnih poriva.

Leca Shargarepica

Sociolog. Marketing umetnik. Predavač. Skriboman. Kreativac. Osećam se kao super pegava Šargarepica. Vlasnik doma za stare "Alta Vista" na Senjaku, Direktor marketinške agencije "Pasaž". Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.
A sve drugo... dopišite sami.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Juče sam bila prava "soccer mom". Držala sam se grčevito za ogradu i navijala na sav glas. Kada je K dao gol, urla… https://t.co/lWTVJSGxhH
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Počela sam da pratim profil @bunnyarchive Pa zečevi su najslađa bića na svetu!
h J R
>