Zanimljivosti

BANKSY ponovo diktira igru

Banksi je još jednom pokazao da se sa ljudima, ali i sa umetnošću može tako lako poigravati.

Prošle nedelje njegova, sprejem nacrtana slika “Devojka sa balonom” bila je poslednja stavka na aukciji u “Sothebi’s”-u u Londonu, Aukcija je održana u petak uveče, a prodajna cena slike je bila jednaka prethodnom aukcijskom zapisu umetnika, tačnije 1.04 miliona funti, odnosno 1.4 miliona $.

U trenutku kada je delo prodato (i dalje nepoznatom kupcu), slika se izvukla iz rama, prošla kroz sekač za papir i do pola, automatski bila uništena (isečena).

Ono što je još zanimljivije je da niko iz aukcijske kuće ne zna kako je sekač dospeo u sliku, jer se svako umetničko delo itekako proverava, a “Devojčica sa balonom” je pregledana i u tom muzeju se nalazila čak od 2006.godine.

Umetnik čiji identitet i dalje nije poznat izveo je jedan od najbrilijantnijih  poteza današnjice. Savremena umetnost sa njima nije pomerila granice, već ih slaže i premešta, kao da su napravljene od Lego kocki.

U trenutku kada se slika samouništila Alek Branczik, direktor “Sothebi’s”-a rekao je: “Izgleda da smo upravo Banksovani”.

Inače, aukcijska kuća odbila je da otkrije identitet kupca. A verujem da će posle ovoga slika imati duplo veću vrednost.

Banksi je na Instagram postavio fotografiju koja prikazuje seckanje njegovog dela, uz komentar: “Going, going, gone”.

U subotu uveče, na istoj mreži, postavio je snimak koji prikazuje kako osoba sa kapuljačom (tj.on) ugrađuje sekač u sliku uz objašnjenje kako je pre nekoliko godina tajno ugradio sekač u slučaju da ikada ista bude data na aukciju. Kao komentar je napisao citat Pikasa: “Potreba za uništavanjem je takođe kreativna potreba.” Snimak trenutno ima preko 6 miliona pregleda.

“Devojčica sa balonom” je prošle godine proglašena za jedno od najlepših umetničkih radova Velike Britanije. Ovaj imidž prvi put se pojavio na zidu u Velikoj Britaniji 2002. godine kao grafit, a svako sledeće pojavljivanje povezivalo se sa stanjem u Siriji.

Ovakva dela, možda bi prošla zaista neopaženo, da se oko njih nije stvorila ovolika pompa (počevši od same tajanstvenosti bristolskog umetnika).

Na kraju, sve to nas dovodi do jedne zanimljive stvari, a to je da: Ma kakvo delo stvarao,  imao, prikazivao, ukoliko je priča oko njega izvanredno kreirana, ukoliko se oko njega gradi imidž, ukoliko je marketing na najvišem mogućem nivou, a gerila tako dobro isplanirana… ne postoji šansa, a da to delo ne uspe. Postoji, ali minimalna.

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 6 hours ago

Ne delite ovu baku po Tviterima kao da je snimljeno danas. Ne razvlačite je. Snimak je iz 2009.godine. Saberite se.… https://t.co/WQoH6136rq
h J R
@LecaShargarepa

- 6 hours ago

Šta su sada retrogradno izmislili kao opravdanje za sve greške koje smo pravili i koje ćemo praviti?
h J R
>