Kolumna

Letovanje u jesen – Topla zima

Da, letuje se u leto. Zato se i zove letovanje. A kako bismo nazvali letovanje u jesen?  Jesenovanje? Može!

Dok mnogi već razmišljaju o skijanju u Austriji, na Kopaoniku, Val D’Isere-u, ili o dalekim destinacijama poput Zanzibara i Tajlanda, neki su se odlučili za jesenovanje. Izuzetan momenat za odlazak na more. A opet, koji momenat nije?

Pre par dana vratila sam se sa mora na koje nas je vodila turistička agencija Big Blue (Turska, Antalija) i ovo mi nije prvi put da u oktobru, novembru ili decembru odem na plivanje, a da nije u pitanju daleka destinacija. Idealne destinacije za jesenovanje (a da su blizu) su Turska i Egipat, ali i Španija može da prođe. Grčka je sjajna do sredine oktobra, naročito ako jedrite, ali posle toga temperatura vode biva znazno niža, a količina padavina veća.

Elem, jesenovanje, odnosno topla zima ima svojih prednosti. Mane nikada nisam mogla da nađem, jer odlazak na more mane nema (bar je tako u mom slučaju).

Fotografija napravljena u 17:45 minuta

Koje su prednosti letovanja u jesen:

  1. Rano smrkavanje – mnogi ovo ističu kao manu. Aliii, ako ste kao ja, odnosno ako volite mrak, predvečerje, ovaj momenat će vam fantastično prijati. I naravno, ako se ne budite oko 6 ujutru, pre nego što i poslednji vampir ode na spavanje. Smrkava se, za razliku od leta, između 18 i 18:30 časova što je sasvim dovoljno da iskoristite dan i pripremite se za predivno veče.
  2. Jako sunce – u jesen ne možete da osetite prejako sunce, što ne znači da ne možete da pocrnite ili ako ste jako osetljivi – izgorite. Verujte mi kada vam kažem da poznajem čoveka koji izgori i na suncu u novembru. U ovom periodu možete boraviti ceo dan bez suncobrana na plaži ili u vodi, a da ne dobijete sunčanicu ili opekotine kao da ste izašli iz Vezuva.
  3. Toplo more – voda je toliko topla (naročito u Egiptu) da iz nje ne morate da izlazite satima, sve dok se ne pretvorite u smežurani sunđer. U tom periodu 25C do 27C je temperatura mora, a kada izađete iz vode ne smrzavate se (jer opet – greje prijatno sunce). Ova informacija je jako bitna za Egipat jer je crveno more prepuno narazličitije ribe, stoga možete da snorklingujete, odnosno ronjate i hranite ih, a da ne dobijete promrzline kao u povlačenju preko Albanije.
  4. Gužva – koja gužva? Nema gužve! Ukoliko niste ljubitelj gužvi na plaži, na obrocima, u hodnicima, niste ljubitelji vreve… jesenovanje je idealno vreme za more. Značajno manji broj turista odlazi na te destinacije u pomenutom periodu. Daleko od toga da ćete biti izolovani gost u hotelu i osećati se kao da ste u ukletoj kući. Naprotiv. Shvatićete da niste jedini koji je odabrao baš ovaj period za putovanje, ali i da ima sasvim dovoljno turista, da se eventualno ne osećate usamljeno.
  5. Hrana – kako u letnjem, tako i u zimskom periodu, hrana u resortima je ista – savršena. Ne razlikuje se od sezone do sezone, a hoteli drže do kvaliteta u svakom momentu. A voća, iako mu vreme tada nije, ima u izobilju – i količinski i prema vrsti.
  6. Usluga – mislim da o standardima hotela/resorta ne moram da pričam. Konstantna je i dobra tokom cele godine.
  7. Aktivnosti – isti broj aktivnosti kao i u letnjoj sezoni. Možete obilaziti pustinju, jahati konje, kamile, partnera… Nema razlike. Osim ako vam jedina letnja aktivacija nije prženje po ceo dan na suncu i želja da imate ten poput Lebron James-a. Onda morate da odaberete jul ili avgust.
  8. Cene –pretpostavljam da već znate da su cene značajno niže. Pored svih letnjih pogodnosti, first i last minute popusta… ipak su u ovom period niže. I to dosta niže. Oni koji žele da se dobro provedu, a nisu u mogućnosti da idu u jeku sezone po punim cenama, oni koji žele da uštede ili pak nemaju dovoljno novca za pik leta, jesen je pravi period za odlazak na more.
  9. Deca – za njih uvek ima zabave, neće izgoreti na suncu, neće dobiti sunčanicu, stoga to vam je briga manje.
  10. Ekipa – ukoliko idete sa društvom, ane porodicom, šta da vam kažem osim da se restartujete od svega na isti način kao što biste i leti, a sutradan vam vrelina neće smetati mamurluku. 🙂

Kada malo bolje razmislim, nabrojala sam samo prednosti. A mane? Pa kako napisah gore – nema ih. Jer, ko još traži mane dok uživa u slanoj vodi na moru? Probajte jesenovanje. Ja jesam i jako mi se dopalo.

Za ovo poslednje putovanje moram da se zahvalim Big Blue Travel Agency i Amara Dolce Vita Luxury hotelu jer su mi pružili jedno savršeno jesenovanje.

 

 

Leca Shargarepica

Sociolog. Marketing umetnik. Predavač. Skriboman. Kreativac. Osećam se kao super pegava Šargarepica. Vlasnik doma za stare "Alta Vista" na Senjaku, Direktor marketinške agencije "Pasaž". Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.
A sve drugo... dopišite sami.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Juče sam bila prava "soccer mom". Držala sam se grčevito za ogradu i navijala na sav glas. Kada je K dao gol, urla… https://t.co/lWTVJSGxhH
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Počela sam da pratim profil @bunnyarchive Pa zečevi su najslađa bića na svetu!
h J R
>