Zanimljivosti

Spiderman – Crtani film podignut na viši nivo

Sam naslov kaže da mi se ovaj crtani film jako dopao. I to nema veze sa tim što je Looney radio svoju prvu režiju i sinhronizaciju (dobro, ima i toga).

Jednostavno, ovaj animirani film podigao je ostalima lestvicu na mnogo viši nivo.

Spiderman je jedan od retkih Marvelovih ultra popularnih superheroja koje nikada nisam volela. Nije mi leglo da čitam stripove o klincu-pauku, a još manje da gledam o njemu filmove, sa kastingom koji mi se nikako nije dopadao. Spiderman nekako i može da se provuče kroz Avengers-e, ali to je sve što od njega mogu da podnesem. Dobro, i ovu scenu:

https://www.youtube.com/watch?v=6w6-bgi5AuA

A zašto mi se ovaj crtani onda toliko dopao?

Sama priča je kreirana vrlo odvažno, hrabro. Igrali su se sa mešanjem svetova odnosno dimenzija, karaktera, izašli su iz klasiče Spiderman priče o jednom mladiću (Piter Parkeru) i napravili kolaž karaktera. Ovim su uneli ozbiljnu količinu svežine i paletu najrazličitijih likova, gde bar sa jednim možeš da saosećaš, ako ne i da se poistovetiš. Dubina njihovih odnosa  nije teška, ali je dovoljno dobro urađena, tako da je crtani film sjajna kombinacija dečijeg momenta i uživanja za starije.

Držali su se stare dobre i oprodane matrice sa šalama za različite generacije.

Ono što me je izuzetno oduševilo je sam crtež. Sve izgleda kao stari 3D strip koji smo gledali sa 3D plavo-crvenim naočarima. Krupna tačka, roze-zelena pozadina i detalji. Treba malo vremena da se navikneš, ali kada se to desi, preplavi te oduševljenje. Bar je mene.

 

Još jedan interesantan detalj je što sve vreme imamo oblačiće sa mislima i naslovne stranice sa ključim rečenicama, koje prate tok radnje, baš kao i u stripu.

Sve ovo unosi posebnu dinamiku i atmosferu u film, a nama daje osećaj koji je između gledanja crtaća i čitanja stripa.

Skromno bih mogla da zaključim da je ovaj film jedan od najboljih crtaća protekle decenije i da je u pitanju jedno svojevrsnu vizuelno iskustvo.

Leca Shargarepica

Sociolog. Marketing umetnik. Predavač. Skriboman. Kreativac. Osećam se kao super pegava Šargarepica. Vlasnik doma za stare "Alta Vista" na Senjaku, Direktor marketinške agencije "Pasaž". Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.
A sve drugo... dopišite sami.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 12 hours ago

Moj drugar ima naviku da kada mu neka devojka piše, a nije mu do dopisivanja, a neće i da je uvredi sa "seen", isku… https://t.co/NR2m06uP56
h J R
>