Kolumna

Brkovi od Kineza iz fotelje – Konzumerizam u punom sjaju

Iskreno se nadam da sam vam jučerašnjim videom privukla pažnju. A zašto?

Elem, konzumerizam svakim danom doseže svoj novi vrhunac. Ima tu i do kapitalizma, ekonomije, globalizacije… do različitih faktora. Ali onaj najjači je svakako ljudska potreba za kupovinom svega i svačega, i onoga što nam treba i što nam ne treba. A proizvođači su se jako potrudili da nam prikažu sve i da nas ubede da nam je sve neophodno. Jer, kako da znate da vam treba, ako ne znate da postoji ili ako vam nije dostupno.

Starije generacije se sigurno sećaju vremena bez televizora, video rekordera, računara, mobilnih telefona… Starije generacije su išle u Italiju po lepu garderobu, na vašar po luše, zezalice, igračkice, po Barbike u Nemačku i patike u SAD.

Današnje generacije tu vrstu iznenađenja i iščekivanja teško da mogu da osete. Kao što rekoh – sve nam je dostupno, kao na primer i dlake iz videa. Nisam morala da ih kupim, ali ipak jesam. I ko zna ko ih je još kupio iz ovih ili onih potreba i pobuda.

Online kupovina nam je pružila ceo svet na dlanu, iz samo jedne udobne stolice (sastavljene kod Kineza). Kinezi su nam dali sve o čemu smo ranije samo mogli da sanjamo.

Kod nas postoji izraz: Od igle do lokomotive. Danas bi se moglo reći: Od krpice do fontane (na primer).

Kupujemo stvari koje su poboljšane, iako stare i dalje vrše svoju funkciju (sasvim korektno), kupujemo lepezu sličnih ili istih proizvoda jer nam se može, tražimo nove izvore zadovoljstava u gomili (bez)potrebnih stvari.

Plašim se samo da se svaki čovek ne pretvori, u jednom trenutku, u deponiju za sebe.

P.S. Video možete pogledati i na ovom linku

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 6 hours ago

Mi u Mostaru, a tamo leto. Šantićeva ulica, a kao Kolumbija @GagaTesic @DusanSrbljak @eubih #EUandME https://t.co/v2Cp3AqkXd
h J R
@LecaShargarepa

- 12 hours ago

Bile su te neke pesme koje nam je samo baka pevala. Kako nema bake, nekako su i te pesme nestale sa njom. Imate jed… https://t.co/UH4vax7a73
h J R
@LecaShargarepa

- 12 hours ago

U pozadini krenula pesma "Kad ja pođoh na Bembašu", meni krenula bujica emocija i sete, a za njima u jedna suza. Ne… https://t.co/GSO3nUokli
h J R
>