Kolumna

Autorka slika sa VELIKIM OČIMA – Photo filter sa kojim preterujemo

Margaret Keane bila je slikarka koja je slikala portrete sa velikim, tužnim očima. Te slike su umetnička dela.

Inače, slike Margaret Keane pripisivane su, u početku, njenom muž, u vreme kada žene slikarke nisu bile dovoljno priznate, a njen muž bio nezajažljiv. Na kraju se izborila i za razvod i za pripisivanje slika njoj samoj kao autorki.

Kako bi, posle razvoda dokazala na sudu da su slike njene, sudija je predložila da Margaret i njen muž u sudnici slikaju decu velikih očiju. Na taj način Margaret Keane je dokazala da su slike ipak njeno autorsko delo.

Danas, na telefonima postoji filter koji nam povećava oči, do te mere kao na slikama u prilogu. No, slike su jedno, a fotografije su nešto drugo. Jasno nam je da se svi igramo sa filterima, što je postalo potpuno legitimno. Predstavljamo svet intenzivnijim no što on sam jeste. Ali, kada preteramo sa veličinom očiju u želji da izgledamo lepše, onda više nismo umetnička dela naših roditelja već sprdnja za internet zajednicu.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 11 hours ago

Procedura serologije - testiranje na antitela Covid-19 ⬇️⬇️⬇️ Cena: 1.200rsd Svrha uplate: Uplata za testiranje na… https://t.co/SjMylOkHyY
h J R

AXE Home