Zanimljivosti

Šargarepe – narandžaste ili ljubičaste?

Da li ste znali da postoje ŠARGAREPICE koje nisu narandžaste, već i žute, ljubičaste, beličaste…?

Narandžasta šargarepa, kakvu danas poznajemo, pojavila se pre samo 400 godina i nju su počeli da uzgajaju u Holandiji. Oni su beloj šargarepi dodavali pigment, ali su izdvojili i mutantske sojeve šargarepe i korak po korak je razvijali, sve dok nije dobila slatkast ukus i narandžastu boju. Pre toga, primat je imala upravo ljubičasta. Crvena i žuta pojavile su se u 13.veku u Evropi.

Smatra se da su prve šargarepe pronađene u Avganistanu, drugi tvrde da im poreklo vodi iz Persije.  Ali, ono što je danas sigurno je da je kultivisana šargarepa jedna od najzdravijih krtolica na svetu.

Od čega zavisi boja?

Boja zavisi od samog pigmenta, dok kod narandžaste zavisi od beta karotena

Da li se ukusi razlikuju?

DA! Meni je svakako omiljena narandžasta (najslađa je, blagog ukusa i prijatne arome). Žućkasta je najbezličnija, dok je ljubičasta najoporija, oštrijeg ukusa i ako mene pitate – ne tako prijatnog.

Kada biste ljubičastu presekli uzduž, videli biste da je i ona u sredini, u stvari, svetla.

 

Inače, neke od njih možete pronaći i u radnjama po Srbiji.

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 18 hours ago

Petak je veče. Znate li gde sam izašla? NIGDE. U krevetu sam 🧡
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Poštovana @otpsrbija , hajde šro vam sistem za online plaćanje nije radio nekoliko dana nego što nam od 23.11.2019.… https://t.co/4lbZ2TKXtK
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Ode. Još jedan divan čovek srpskog interneta. Neka mu je laka zemlja. @predrag_rodic pozdravi nam @neshasr 🖤 https://t.co/VUk4SiYqlO
h J R
>