Kolumna

Juri reach, zaboravi kvalitet, kao da sutra ne postoji!

Jedan zanimljiv fenomen se pojavio u Srbiji i međ’ domaćim klijentima, a to je da od „influensera“ i od mreža traže samo Instagram i Youtube, zanemarujući sve ostale mreže i platforme (a onih koji mudro zbore ima i na FB, blogovima, Tviteru…). Zbog čega je ovo zanimljivo?

Naime, Facebook koji je bio izuzetno jaka platforma, mlađim generacijama i influenserima više nije interesantan. Zbog čega? Na FB se nalazi starija populacija (uglavnom 28, 30+), ona koja klincima nije zanimljiva (kako influenserima, tako i publici). Na ovoj mreži pored fotografija ipak treba nešto i napisati, odnosno pročitati. Mlađe generacije mrzi da čitaju i online su (uglavnom) samo da gledaju. Takođe, Facebook iziskuje ne samo više napora i vremena, nego i novca i poznavanja algoritama… da bi vaša objava bila viđena. Surova komercijalizacija je kanda upropastila FB. Mešavina svega ovoga umanjila je popularnost FB kao mreže.

Druga interesantna stvar je da tekstovi i blogpostovi, iako i dalje jaki, postaju apsolutno neprepoznatljivi od strane klijenata. Publike i dalje itekako ima, kao i ljudi koji vole da pročitaju kvalitetan sadržaj (a takav sadržaj i dalje postoji). No, i u ovom segmentu se ide linijom manjeg otpora i sve manje se posvećuje pažnja pisanoj reči. Kompanije su zanemarile kvalitetne blogere, a blogeri u želji da se dopadnu kompanijama sve manje pišu, a sve više kače fotografije.

Youtube je tu našao jednu lepu povezanost reči u slici, dnosno videu. Platforma koja je (prventveno) mlađim generacimaja zamenila (sada nepostojeći televizijski) zabavni, ali i edukativni program (ovaj drugi je u apsolutnoj manjini). Doduše, tu imamo problem sa veikim brojem nekvalitetnih kanala, kanala sa velikim brojem pratilaca, ali sa diskutabilnim sadržajem. I ovde možemo da primetimo da je samim klijentima mnogo bitniji kvantitet u odnosu na kvalitet, kao da sutra i konverzije ne postoje.

U jurcanju za reach-om i impresijama, koje treba predstaviti u konačnom izveštaju, izgubio se autentičan i kvalitetan sadržaj (kako u ponudi takoi u potražnji)

Ovde se može postaviti pitanje: Da li onda takav marketing služi samo za imidž brenda (što nije loše samo po sebi), a do konverzija i prodaje se dolazi na drugi način (na primer putem tradicionalnih medija)? I zbog čega su se svi sveli samo na 2 platforme? Lenjosti, neznanja ili je po sredi nešto treće?

Ono što sigurno jeste je da oglašavanje na društvenim mrežama mora postojati. Sigurno je da kompanije i brendovi od toga imaju korist. Samo se postavlja pitanje gde se izgubila raznovrsnost i da li će se u moru jednakih svi podaviti ili će neki, bolji plivači ipak isplivati.

Kako imam marketinšku agenciju, sarađujem i sa klijentima i sa influenserima, a i sama pripadam i jednoj i drugoj niši, u poslednjih nekoliko godina primetila sam koliko je slika (krajnje prosta i jednostavna) postala bitnija od slova (naročito sve mlađim i mlađim generacijama). I to počinje jako da me brine.

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 6 hours ago

Mi u Mostaru, a tamo leto. Šantićeva ulica, a kao Kolumbija @GagaTesic @DusanSrbljak @eubih #EUandME https://t.co/v2Cp3AqkXd
h J R
@LecaShargarepa

- 12 hours ago

Bile su te neke pesme koje nam je samo baka pevala. Kako nema bake, nekako su i te pesme nestale sa njom. Imate jed… https://t.co/UH4vax7a73
h J R
@LecaShargarepa

- 12 hours ago

U pozadini krenula pesma "Kad ja pođoh na Bembašu", meni krenula bujica emocija i sete, a za njima u jedna suza. Ne… https://t.co/GSO3nUokli
h J R
>