Kolumna

Youtube verifikacija – kakve promene donosi?

Jedna zanimljiva stvar se dešava sa Youtube-om ovih dana. Naime, juče su obavestili sve youtubere, kao i sve kanale, da im se skida verifikacija (zašto je verifikacija bitna, o tome možemo da raspredamo u nekom drugom tekstu, ali je bitna po nekoliko tačaka). Među njima su se našli kako mali srpski kanali tako i veliki kanali poput Pornhub, Ariana Grande, pa i kanali samog Youtube-a.
Već nam je dobro poznato da su oduvek bili u problemu sa algoritmima (sa kojima i dalje ne mogu da se izbore i saberu). Ali, ono što su sada uradili pokazuje nam još jedan nivo kako nefuncionalnosti tako i nezrelosti.
Jasno je da Youtube želi promene i inovacije, ali ukidanje verifikacija, a onda njihovo ponovno vraćanje određenim kanalima nema nekog smisla, a ni ozbiljnosti.
Iako je Youtube deo Google-a (koji uglavnom sam po sebi i inerciji funkcioniše, ali je i u rukama dobro organizovanog tima), u njemu kao da sedi neko ko ovaj kanal nikada ne koristi. Sve izgleda kao kada inspektori dođu u neku inspekciji (na primer prodavnice za lutke), a ceo život su se igrali samo kamenjem i loncima.
Youtube nam iznova i iznova pokazuje da nije dorastao svojim korisnicima i kreatorima sadržaja i kao da ni jednom na vreme nije naučio zadatu lekciju ili odradio domaći zadatak.

 

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 7 hours ago

Mi u Mostaru, a tamo leto. Šantićeva ulica, a kao Kolumbija @GagaTesic @DusanSrbljak @eubih #EUandME https://t.co/v2Cp3AqkXd
h J R
@LecaShargarepa

- 13 hours ago

Bile su te neke pesme koje nam je samo baka pevala. Kako nema bake, nekako su i te pesme nestale sa njom. Imate jed… https://t.co/UH4vax7a73
h J R
@LecaShargarepa

- 13 hours ago

U pozadini krenula pesma "Kad ja pođoh na Bembašu", meni krenula bujica emocija i sete, a za njima u jedna suza. Ne… https://t.co/GSO3nUokli
h J R
>