Kolumna

Youtube verifikacija – kakve promene donosi?

Jedna zanimljiva stvar se dešava sa Youtube-om ovih dana. Naime, juče su obavestili sve youtubere, kao i sve kanale, da im se skida verifikacija (zašto je verifikacija bitna, o tome možemo da raspredamo u nekom drugom tekstu, ali je bitna po nekoliko tačaka). Među njima su se našli kako mali srpski kanali tako i veliki kanali poput Pornhub, Ariana Grande, pa i kanali samog Youtube-a.
Već nam je dobro poznato da su oduvek bili u problemu sa algoritmima (sa kojima i dalje ne mogu da se izbore i saberu). Ali, ono što su sada uradili pokazuje nam još jedan nivo kako nefuncionalnosti tako i nezrelosti.
Jasno je da Youtube želi promene i inovacije, ali ukidanje verifikacija, a onda njihovo ponovno vraćanje određenim kanalima nema nekog smisla, a ni ozbiljnosti.
Iako je Youtube deo Google-a (koji uglavnom sam po sebi i inerciji funkcioniše, ali je i u rukama dobro organizovanog tima), u njemu kao da sedi neko ko ovaj kanal nikada ne koristi. Sve izgleda kao kada inspektori dođu u neku inspekciji (na primer prodavnice za lutke), a ceo život su se igrali samo kamenjem i loncima.
Youtube nam iznova i iznova pokazuje da nije dorastao svojim korisnicima i kreatorima sadržaja i kao da ni jednom na vreme nije naučio zadatu lekciju ili odradio domaći zadatak.

 

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Kaže Facebook: " Ovo ti je prva okačena tagovana fotka." Ja pre više od jedne decenije. 2006. Koliko sam se promen… https://t.co/34bY5BAhlX
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

U nedelju sam završila sa dijetom. Danas joj se vraćam. Mom želucu ne prija moja omiljena hrana.
h J R
>