Kolumna

Mladi na internetu – YouTube škola ponovo sa vama!

YouTube besplatna škola, No.2🔝

Kao trener mogu ponosno da kažem da su i ovogodišnji polaznici izuzetno interesantni, zaista divni, vaspitani, organizovani. Svaki na svoj specifičan način, što je i lepota interneta.

Kroz predavanja i treninge koje držim trudim se da pored praktičnih alata prenosim podjednako bitne segmente – etičke, vaspitne, istine vs. laži, pristojno ponašanje, empatiju, pismenost, a sve to kroz dobre i loše pojedinačne i sociološke primere. Ali, ključ svega je da do tih saznanja kroz različite metode treninga polaznici dođu i sami. Kombinacija teorije i prakse do sada se veoma dobro pokazala, naročito kod mladih.

✔

Danas skoro svako ima mogućnost da postane “javna ličnost”, ali isto tako pitanje se nameće samo: Kakva će ličnost postati? U kakvu osobu raste?Imamo niz ličnosti koje su zanemarile principe i kodekse svojih struka, pogazile reč, naudile drugom, od obraza napravile đon, ali i napravile vest, karijeru, kanal, emisiju, novine, knjigu, izjavu, tekst (profesija je nebitna) dali sopstveno mišljenje, uticali na drugoga posredno ili neposredno. Razlozi su različiti, individualni, ali i društveni. Ali nikada, bar zarad društva, ne treba da zanemarimo pojedinca. U ovom internet svetu društvo biva skrajnuto, a zarad pojedinca koji je gurnut u prvi plan. A složićete se, jedno bez drugog, u današnje vreme, ne može.

⛔

Mladi su se rodili u vremenu interneta, oni ga ne moraju usvajati, ali od malena kao sunđeri upijaju nebrojeno informacija (dobrih i loši) koje im se same nameću bez jakog ftera (da li kroz algoritam, sopstvene pretrage, preporuke, puko gledanjenu ekran…). Znanja još uvek nemaju dovoljno, ali interesovanja itekako.Stoga, jako je bitno da se sa određenim smernicama, alatima, pravilima (kako mreža, tako i ponašanja) susretnu na vreme, ali je važno i da se susretnu na pravi način. U tim koracima, periodima odrastanja svi prolazimo određene faze, od samog rođenja, ali ako neko tu “šetnju” kroz život može da nam oplemeni i pokaže različite puteve, usmeri ka pravom/dobrom, na kraju, izbor postaje lakši.

Kao kada naučimo da kuvamo. Ako učimo od lošeg kuvara desiće se da i mi napravimo brlju, u startu imamo lošu, neslanu ili presoljenu hranu. Ako učimo od dobrog, polazna tačka nam je mnogo bolja. Bar nećemo nekoga otrovati 😁

Drugi deo je talenat.

A treći – kombinacija i nadogradnja.Na tebi je na kraju da li ćeš nekome servirati pomije ili specijalitet.

Koji je tvoj izbor?

💡

Vidimo se online!

Ostatak ekipe, predavanja, treninge, organizaciju… sve to možete naći i na ovom linku! https://koms.rs/2021/01/11/youtube-skola-2-0/

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home