Kolumna

𝐃𝐄𝐂𝐀 𝐒𝐔 𝐍𝐀𝐌 𝐔𝐕𝐄𝐋𝐈𝐊𝐎 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄

Instagram za decu – neophodnost ili neminovnost?

Dobro nam je poznato da na društvenim mrežama moramo da imamo 13+ godina kako bismo otvorili profile. Takođe nam je poznato da su na mnogim mrežama (prvenstveno na YouTube-u i TikTok-u) glavna publika upravo deca, i to ispod 13 godina. Ta siva zona bez ikakvih demogrfskih podataka uveliko predstavlja problem. YouTube i TikTok imaju svoje verzije za decu, no deca i dalje koriste one opcije za odrasle, naročito tinejdžeri.

Facebook je svojevremeno uveo Messinger for kids. A sada je i Instagram krenuo putem kreiranja IG for Kids, ali ga i stopirao, obraćajući pažnju ponovo na roditeljsku kontrolu, odnosno „Parental Supervision. Zbog čega je ovo dobro, a zbog čega loše?

Nedostatak statističkih podataka o godinama, polu, lokaciji, interesovanjima dece ispod 13 godina dovodi u pitanje zaštitu njihovih podataka, ali i realnu sliku onoga što se zaista dešava online.

Supervizija roditelja mora da postoji, naročito u krhkom periodu odrastanja deteta. Da bi roditelj mogao da kontroliše sadržaj deteta morao bi da ima bar elementarno poznavanje društvenih mreža, što još uvek nije slučaj sa većinom. Morao bi da poznaje trendove, i da je upućen u interesovanja svog deteta. Takođe, vrlo često se postavlja i pitanje – da li roditelj ima vremena da time bavi. Ovde dolazimo do sledećeg pitanja, a to je: Ako ne možeš da se baviš sopstvenom decom, zašto ih imaš? No, da ne idemo ovim putem i vratimo se na suštinu roditeljske kontrole.

Poznate su nam klon aplikacije putem kojih možete u svakom trenutku da vidite sve što se dešava na/u telefonu vašeg deteta (Family Time, mSpy, Mama Bear…). I ovde dolazimo do preplitanja kontrole, supervizije i špijunskih igara. Šta je od toga izabrati i kako ostati roditelj, a nepostati agent 007?

Naime, idealan scenario bi bilo da roditelji i deca zajedno prolaze kroz online sazrevanje deteta, da razgovaraju na temu sadržaja koji se prati, da se kreira jedno prijateljsko-nadzorno poverenje i komunikacija koja bi na kvalitetan način usmeravala decu u njihovom odrastanju, a roditeljima otvarala nove horizonte. Pa, kao što se to dešava i u offline životu…

Bezbednost dece na internetu je postala neophodnost, kao i rad na tome da se ona sprovodi sistematski. Ta društvena odgovornost koju bi trebalo da imaju društvene mreže je obaveza. Ali se postavlja pitanje, koliko je to moguće izvesti i koliko je duga lista posledica po maloletnog pojedinca?

Na primer, protiv nasilja na internetu Instagram je uveo opcije: Restrict, Hidden Words i Limits, što u mnogome pomaže „očuvanju mira“, kako za decu, tako i za odrasle. Ove opcije, ali i nove regulative o kojima razmišljaju vodeće platforme predstavljaju dobar korak ka unapređenju dečijeg iskustva online, jer imajmo na umu da sve mlađi i mlađi klinci imaju telefone, računare i tablete u svojim rukama, hteli to mi da priznamo ili ne.

Share
Tagovi

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Umačem piškote i Jokić organski Cuve. Ovaj dan ne može se završiti, osim samo tako.
h J R

AXE Home