Kolumna

Koliko i kako konzumiramo sopstveno vreme…


Kako smo od Pakardovih “skrivenih ubeđivača” za kratko vreme došli do Zubofovih kapitalističkih nadzirača?
Od pukih potrošača postali smo i sami sirovina za preradu.

Od nas samih zavisi šta ćemo i koliko da konzumiramo. Ili da kreiramo. Ili dopuštamo da bude modeli za oblikovanje (kojima je kasnije jako lako manipulisati, da ne kažem upravljati)
I same mreže uvele su nam “brojače vremena” provedenog na njima (razlozi tome su i lične i komercijalne prirode, ali i “odgovornog ponašanja mreža prema svom korisniku, kako se sutra ne bi desilo da neko prebaci koroporaciji zbog svog izgubljenog vremena online).

Stoga, ni to vreme koje provodimo online ne znači a priori problem, jer tada možemo da radimo, stvaramo, čitamo, edukujemo se, uživamo… Problem je konzumacija i selekcija. Umemo li sami da u nekom trenu kažemo STOP lošem sadržaju ili preterano izubljenom vremenu? Umemo li da selektujemo kvalitet od pregršti đubreta? I koji su reperi kojima se vodimo?

Ranije smo imali nekoliko TV kanala i radio stanica koje su pravile jasnu “košuljicu” i centralizaciju/kontrolu protoka programa i informacija (ograničavajuću). Danas imamo nebrojeno mnogo izvora SVEGA (što je i lepota današnjice, slobode govora, mišljenja, stavova…). No, to je sa druge strane dalo prostora SVIMA da pišu o SVEMU. Ni to nije toliki problem. Jer tu kontrolu sadržaja i konzumacije istog sada možemo i moramo da radimo sami. A za to nam je potrebno iskustvo, volja, znanje, obrazovanje, kritičko mišljenje, potrebno je da izađemo iz okvira isključivo digitalnog/tehnološkog sveta i nađemo život i zanimacije van tih okvira. No, čini se daj je taj korak napraviti sve teže. Naročito mlađim generacijama. A uzora… Ili je sve manje ili su nam sve manje transparentni, preplavljeni gomilom bespotrebnih informacija i konzumacija, a na uštrb kvaliteta.
Za kreiranje kvaliteta potrebno je mnogo više vremena i novca. Kvantitet je postalo ono što preplavljuje svako tržište – logično.
A ove borbe i koraci se ne mogu voditi na isključivo individualnom nivou i ne može se sva krivica svaliti na pojedinca

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 15 hours ago

Utorak: Mleko bez laktoze 99rsd Nedelja: Mleko bez laktoze 107rsd Kasno je pa nmg da računam procente poskupljenja. Bravo tigre!
h J R
@LecaShargarepa

- 15 hours ago

Bila na Boju na Kosovu. A ne, to je drugi neki vekmmm https://t.co/fYvuDSSJDO
h J R
@LecaShargarepa

- 21 hours ago

#Succession - serija u kojoj niko nije pozitivac. Izvanredna!
h J R

AXE Home