Dobro je znati

Suština vs. Forma

– Kako da stanem?

– Stani kao voditeljka sa BK. Ali kao i da nisi voditeljka. 🙄🙄🙄I ja stanem. I dok kačim ovu fotku pitam se: Jesam li se dobro namestila? Možda je trebalo da se nasmešim. Prekrstim ruke na grudima.

I to nizanje bespotrebnih dilema kreće da ubija bilo kakav entuzijazam i kreativnost i odvlači od suštine onoga što bih napisala. Mnogo puta se sa određenih (bespotrebnih) dilema prelazi na sitnice, na detalje koji ne mogu da utiču na posao, ali mogu na raspoloženje. Na primer:-Jaaaao, jel mi se to vidi podvaljak? – Nije podvaljak to je senka. – Hoćeš da kažeš da mi senka ističe podvaljak?! +?! Jel ti to kažeš da sam debela??? Ili- Jel to zanokticana levoj ruci? – Ženo, leva ruka ti se uopšte ne vidi. – A da. Ili

– Nisam se obrijao za fotkanje. Ukloni mi brate sve dlake s lica.

– Druže, kraće će da traje to tvoje brijanje nego moj rad u Photoshopu! Ili- Jel mi se to naborala suknja? Hajde molim te dok me fotkaju ti sedi iza fotelje, pa vuci suknju na dole, ali da ti se ne vide ruke i telo u kadru. (sedi lik, čuči, vuče)

Ili

– Ovde nema dovoljno svetla. Presijava mi se ovaj pramen kose previše. Kao da je teget, a ne crn.

– Ma ima, veruj mi. Sve je super!

– Neeeeema. Stavi tu stolicu na dvosed pa se popni i pridržavaj se za luster. Pazi da ne padneš jer je raritet. I nemoj da mlatiš svetlom. Probaj da balansiraš. Balansiraj bre! Na kraju uvek neko mora da kaže.

– E, koja ti je bre to kamera? Ne valja ti ta kamera od zilion evra, a ni osvetljenje.

Shvataš da se ovaj caption suštinski ne odnosi niti na ovu fotografiju, niti na bilo čiju fotografiju ili snimak, već na sve što radimo u životu. Zanemarimo suštinu zarad forme. A to je postalo globalni trend: Bolje da izgledamo sjajno, nego da radimo neke sjajne stvrari.

Bolje da pazimo na izgled paketa, nego na njegovu sadržinu. Rezultate možemo da imamo šta god da plasiramo, ali se uvek postavlja pitanje: Koji nam je CILJ.

Ovo pitanje uvek treba postaviti na početku, ali i na kraju bilo kakvog posla koji radimo. I da li je finalni proizvod, kroz proces kreiranja, poboljšao svoje performanse ili smo se zapeljali u detalje iz kojih više ne znamo kako da se iskobeljamo.
Stoga, ne bi trebalo gubiti fokus, a zarad “obrva bez laminacije”
već suštinski obratiti pažnju na sadržaj i detaljne korake pri kreiranju istog.
Za početak, brainstorming uvek može biti odskočna daska ili zamajac koji će vas pokrenuti na dalja razmišljanja.
I nikada iz vida nemojte da ispustite:
– cilj
– ciljnu grupu
– ljude kojima se obraćate
– demografiju
– teritoriju na kojoj plasirate
– finansijska ograničenja i mogućnosti
I, zapisuje sve što vam padne na pamet. Nekada mnoge misli danas ne budu u fokusu, ali sutradan itekako mogu da budu korisne.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Umačem piškote i Jokić organski Cuve. Ovaj dan ne može se završiti, osim samo tako.
h J R

AXE Home