Kolumna

Zbog čega moram da budem lepa online

Potreba da uvek izgledamo lepo, dobro, nasmejano, da se pravdamo, da se prilagođavamo tuđim željama i mišljenjima… Više nije samo potreba, postalo je i moranje.Moranje da se dopadnemo publici i da joj se dopadamo konstantno, ma koliko to uticalo na nas same, na našu suštinu, ličnost, slobodno vreme, pa i sopstvene želje i potrebe.

Malo po malo, ali za vrlo kratko vreme, prestajemo da budemo ono što jesmo, gubeći svaki tračak preostale individualnosti. Da li to znači da kada nešto predstavljamo, zastupamo određeni stav ili mišljenje, prenosimo poruku, promovišemo proizvod/pokret/borbu, to radimo iz sopstvenih ubeđenja i saznanja ili to radimo zarad čistog egocentrizma, profita i potrebe da se dodvorimo sadašnjim i (eventualnim) budućim pratiocima, potrošačima, konzumentima beskonačnog sadržaja koji im je svakodnevno plasiran?

Vrlo često pod parolom “ispravnosti” radimo sve suprotno tome, gubeći svoj identitet, prilagođavajući se tržištu, odnosno publici. Konstantna potreba da se nekome stalno dopadamo, da budemo u žiži javnosti i nečijeg interesovanja, bilo da su u pitanju desetine ili stotine hiljada gledalaca/pratilaca, proistekla je i iz preuveličavanja ideje o posebnosti, različitosti i individualizaciji do mere neobuzdanog egocentrizma, gubeći svest o tome šta zaista znači imati svoje ja i uticati (pozitivno) na nečije mišljenje i stavove.

Ovo se potom ne odražava samo na ono što radimo javno, na društvenim mrežama, već na celokupan sistem života i vrednosti, konstantno pomerajući granice udaljavanja od sebe samih, prilagođavajući se onome što želi masa, postajući glumci u sopstvenim životima i apsolutni robovi publike.Na kraju, pitanje se nameće samo: Šta zaista znači biti “insluenser”, šta “selebriti”, a šta znači imati “uticaj”?

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home