Kolumna

Akadamija za influensere i zašto je to potrebno

Influence Academy – još jedno od dražih mi predavanja i druženja sa mladim i uticajnim ljudima. Influens Akademija i zašto je bitno da oni koji imaju uticaj imaju i osećaj za etiku, estetiku, timski rad, ali i da shvate da imaju odgovornost i da zaista imaju uticaj na one koji ih prate, kao i to da je svaka javna ličnost na svom kanalu komunikacije medij za sebe.

Kada spomenem „uticaj“, on se ne odnosi na to koji karmin kupiti, gde letovati ili jesti. Odnosi se na svesnost o tome da su mlade generacije u najvećoj meri na društvenim mrežama, a kako taj sadržaj koji prate uglavnom kreiraju pojedinci (influenseri), na kreatorima sadržaja je da njemu pristupe odgovorno. A znamo da to nije uvek slučaj.

Spominjala sam ranije da nije odgovornost samo na kreatorima sadržaja, ali ako se ona konstantno prebacuje na nekog drugog, poslednji u nizu (primalac sadržaja) ispašta u najvećoj meri.

Rečenice  poput „Ne moraju mene da prate“, „Roditelji treba da kontrolišu“, „Država nešto d’uradi“ predstavljaju potpunu nezainteresovanost, nedostatak empatije i razumevanja svoje publike i namernog izbegavanja odgovornosti, a zarad sopstvene koristi (emotivne, materijalne).

Već sam govorila o tome da nije svako potekao iz istog bekgraunda, da nemaju svi isti način komunikacije, da nisu svi rasli i odgajani identično, stoga i „merne jedinice“ variraju od osobe do osobe. No, poznavajući filozofske discipline, emocionalno razumevanje i sve one divne reči koje sam spomenula, a počinju na slovo E (a to bi trebalo da poznajemo, ma koliko nam trendovi nametali drugačije), savest bi morala da odigra bar neku, malenu ulogu kada je u pitanju sadržaj koji prenosimo i plasiramo.

„Ove godine pokrenuta je Influens akademija, program kritičkog razmišljanja, samoregulacije i društvene odgovornosti influensera na društvenim mrežama, iza koga stoji regionalna fondacija Propulsion, uz podršku kompanije Fejsbuk” #Facebook

Jedan izuzetan projekat na kome mi je bilo zadovoljstvo da radim, uz odličan @propulsion tim.

💡

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 7 hours ago

Piše se Mišlen 🥕
h J R
@LecaShargarepa

- 19 hours ago

@MichelinGuideUK: 14 restaurants impressed the #MICHELINInspectors & have a place in the first #MICHELINGuide #Belgrade Bela Reka Comunale Cafè e Cucina Ebisu Enso Gušti mora Homa Iva New Balkan Cuisine JaM Langouste Legat 1903 Magellan Mezestoran Dvorište Salon 1905 The Square #MICHELINGuideBEL https://t.co/I9L1YZ35l9
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

@memoir_woman Ja gledam i mislim se: Bože, koliko kul falte na tim suknjama 🤣🤣🤦🏼‍♀️
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Moja tetka - moj ponos - Marina Vukasović Medenica - kostimograf #necistakrv 💜 Obavezno svratite u Galeriju RTS kluba i pogledajte izložbu kostima za film/seriju "Nečista krv - greh predaka. Ne znam da li sam ponosnija na Tetka Marinu (sa velikim T) ili Milutina Petrovića. https://t.co/x1qdqzzilk
h J R

AXE Home