Kolumna

Šta više boli? Birokratija ili porođaj?

Odlučim ja jednog dana da zatrudnim. Lepo je imati decu, slatke mališane koje, ako ih dobro vaspitaš, lako možeš da pošalješ u svet, jer im ovde baš i nije mesto. A ako ih ne vaspitaš uvek možeš da ih pustiš da urlaju u pozorištu, prebijaju profesore i traže da im u 14 godina ugradiš silikone, kao da im nije dovoljna ta vodenasta masa umesto mozga.

Elem, znate kako žena zatrudni stoga ne moram da vam objašnjavam da nije od toga što se kupala u bazenu gde je neko onanisao, i nije od toga što je pas ostavio fleku na kauču ili tako što je sedela na šolji u ženskom WC-u. U svakom slučaju, pre nego što se odlučite za decu i proverite da li vam je partner iole normalan i neće ubiti  vas i porodicu kada malo više popije, raspitajte se o papirologiji. Zašto? Paaaa,  možda ste mislili da je najveći bol koji ćete osetiti u životu onaj od prirodnog porođaja, ali nije tako. Birokratija mnogo više boli. Za ovaj prvi znate da ne traje večno, ali ovaj drugi traje. I nadživeće i nas i bubašvabe. Najgore je kada ste sami sebi poslodavac pa skupljate papire za jednu i za drugu stranu. Ako je ovo „olakšana birokratija“ onda ekipa koja je smišljala šta nam sve treba ima ozbiljnu opstipaciju.

11117995_10152977432737989_1833494401_n

Iznad se nalazi fotografija koja prikazuje tabak papira koji je potrebno skupiti za porodiljsku refundaciju. Poslodavac prikuplja jedan deo, a majka drugi. Ne daj Bože da je majka pola godine radila u jednoj firmi, a pola u drugoj, jer bi onda morala sama da jurca po gradu i skuplja kojekakve papire. U doba interneta i umrežavanja… Oooh čekajte, ovo ne važi za nas! Naime, za sve treba papir, pečat, potpis i ni jedna služba ne korespondira sa drugom. Jer, zašto bi? Zašto kompjuteri kada mogu ljudi koje mi plaćamo iz sopstvenog džepa? I, kada sve to prikupite, ako ste poslodavac, idete u red i čekate. Pa vas vrate, pa čekate, pa vas vrate pa… Poslodavac na vreme mora da uplati porodiljsko, a država će refundirati posle mesec, dva, pet, kada vam da multipli bukake, čisto onako, da vam se smeje u lice dok žmirkate na kolenima.

Na kraju, potpuno mi je jasno što žene neće decu, jasno mi je i što poslodavci neće trudnice, jasno mi je da su sve strane ugrožene i ni jedna nije zaštićena, a majke nemaju povlastice. Pa sada, usudite se i budite hrabri. Stisnite zube, jer, kao što rekoh, porođaj nije najbolnija stvar na svetu!

Share
Tagovi

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

@LecaShargarepa

- 14 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 18 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home