Kolumna

Da li je i danas ovo tabu ili živiš odvažno?

Iz godine u godinu često možemo da čujemo rečenice koje se ponavljaju. Jedna od najčešće izgovorenih je: „Ranije je bilo mnogo bolje.“ A da li je zaista tako?
Kada bismo iz svakodnevnog života izvukli određene detalje i situacije shvatili bismo da nam je danas život ipak mnogo lakši nego što je bio u, na primer, srednjem veku: kanalizacija ne teče ulicama, prevoz je značajno ubrzan, toaleti nam se nalaze u kućama. Ovo nabrajanje svakako bi moglo da ide u nedogled, ali ja bih izdvojila jedan primer koji nam se iznova ponavlja, iz meseca u mesec . A ponavlja se nama ženama. U pitanju je menstrualni ciklus. Sama menstruacija je nešto što je oduvek postojalo i ne menja se vekovima. E sada, zamislite kako je to bilo pre 3, 5 vekova! Neki detaljni zapisi o samoj higijenskoj proceduri stotinama godina unazad i ne postoje. Verovatno se o tome nije mnogo ni pričalo, niti pisalo. Neki od zapisa govore da su postojale prostorije u kojima su žene boravile dok im period ne prođe, drugi pak govore o tome da je ta pojava bila sasvim normalno i da se nije mnogo pridavalo na njenom značaju. Već u egipatskim zapisima možemo videti da su žene kao zaštitu/zaustavljanje koristile papirus, dok su u starom Rimu koristile drvene štapiće umotane u platno, takođe su koristile kožu, vunu, sunđere i slično.

NorwKnitPads SearsApronsMUMsanapr

Krajem 19. veka pojavile su se prve naznake uložaka koje i danas koristimo. Naime, bilo je potrebno da prođe mnogo vekova kako bismoi donji veš imali kao takav. I kako se donji veš prilagođavao nama tako su se ulošci prilagođavali donjem vešu koji je bio uz telo i koji je iste mogao da drži u čvršćem položaju. Početkom 20. veka počele su da se pojavljuju menstrualne kecelje, pojasevi, pamučni manji ulošci i slično. I što je bilo zanimljivo jeste da je sve to u početku bilo jako skupo. Danas je značajno jeftinije i dostupnije. Takođe, o menstrualnom periodu se  slobodnije govori i proizvođači slušaju svoje potrošače. Mnogo vremena trebalo je da prođe od papirusa do samolepljivih uložaka sa krilcima. Od pojasa do mirišljavih podloga. Naravno, sada imamo mogućnost da biramo između proizvođača i njihovih upijajućih podloga, oblika, pa i cena. Moj izbor je pao na Libresse. Ukoliko me pitate zašto, kao i zašto baš njih preporučujem je taj što umanjuje svaki neprijatan osećaj koji možemo imati. Da, ti dani u mesecu svakako nisu prijatni, ali neko se potrudio da nam ih olakša. Kod ovih proizvoda zaista i je bitno da budu tanki (plus za Libresse), da imaju veliku upijajuću moć (ma koliko nam ova rečenica zvučala smešno posle mnogih upornih TV reklama, zaista je tako) (plus za Libresse), lak način pakovanja posle upotrebe (plus za Libresse), ima jaku samolepljivu površinu (plus za Libresse), i izuzetno tanki dnevni ulošci koje ni ne osećaš (plus za Libresse), Roll.Press.Go. za lagano odlaganje uloška (plus za Libresse). I da, mi zaista imamo sreće što smo posle toliko vekova uspele da dobijemo proizvođače ovakvih proizvoda.
A ako je Libresse i vaš izbor, onda možete učestvovati u NAGRADNOM KONKURSU pod sloganom „Živi odvažno“. Na mail shargarepica@yahoo.com pošaljite fotografiju na kojoj je prikazano kako vi doživljavate „Živi odvažno“ slogan, a najbolju fotografiju ćemo nagraditi lepim poklonima. Srećno!
A vi, kada ponovo budete želeli da kažete: „Ranije je bilo mnogo bolje“ dva puta razmislite.

Share
Tagovi

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

@LecaShargarepa

- 12 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 17 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home