Kolumna Putovanja za početnike

Letovanje u jesen – Topla zima

Da, letuje se u leto. Zato se i zove letovanje. A kako bismo nazvali letovanje u jesen?  Jesenovanje? Može!

Dok mnogi već razmišljaju o skijanju u Austriji, na Kopaoniku, Val D’Isere-u, ili o dalekim destinacijama poput Zanzibara i Tajlanda, neki su se odlučili za jesenovanje. Izuzetan momenat za odlazak na more. A opet, koji momenat nije?

Pre par dana vratila sam se sa mora na koje nas je vodila turistička agencija Big Blue (Turska, Antalija) i ovo mi nije prvi put da u oktobru, novembru ili decembru odem na plivanje, a da nije u pitanju daleka destinacija. Idealne destinacije za jesenovanje (a da su blizu) su Turska i Egipat, ali i Španija može da prođe. Grčka je sjajna do sredine oktobra, naročito ako jedrite, ali posle toga temperatura vode biva znazno niža, a količina padavina veća.

Elem, jesenovanje, odnosno topla zima ima svojih prednosti. Mane nikada nisam mogla da nađem, jer odlazak na more mane nema (bar je tako u mom slučaju).

Fotografija napravljena u 17:45 minuta

Koje su prednosti letovanja u jesen:

  1. Rano smrkavanje – mnogi ovo ističu kao manu. Aliii, ako ste kao ja, odnosno ako volite mrak, predvečerje, ovaj momenat će vam fantastično prijati. I naravno, ako se ne budite oko 6 ujutru, pre nego što i poslednji vampir ode na spavanje. Smrkava se, za razliku od leta, između 18 i 18:30 časova što je sasvim dovoljno da iskoristite dan i pripremite se za predivno veče.
  2. Jako sunce – u jesen ne možete da osetite prejako sunce, što ne znači da ne možete da pocrnite ili ako ste jako osetljivi – izgorite. Verujte mi kada vam kažem da poznajem čoveka koji izgori i na suncu u novembru. U ovom periodu možete boraviti ceo dan bez suncobrana na plaži ili u vodi, a da ne dobijete sunčanicu ili opekotine kao da ste izašli iz Vezuva.
  3. Toplo more – voda je toliko topla (naročito u Egiptu) da iz nje ne morate da izlazite satima, sve dok se ne pretvorite u smežurani sunđer. U tom periodu 25C do 27C je temperatura mora, a kada izađete iz vode ne smrzavate se (jer opet – greje prijatno sunce). Ova informacija je jako bitna za Egipat jer je crveno more prepuno narazličitije ribe, stoga možete da snorklingujete, odnosno ronjate i hranite ih, a da ne dobijete promrzline kao u povlačenju preko Albanije.
  4. Gužva – koja gužva? Nema gužve! Ukoliko niste ljubitelj gužvi na plaži, na obrocima, u hodnicima, niste ljubitelji vreve… jesenovanje je idealno vreme za more. Značajno manji broj turista odlazi na te destinacije u pomenutom periodu. Daleko od toga da ćete biti izolovani gost u hotelu i osećati se kao da ste u ukletoj kući. Naprotiv. Shvatićete da niste jedini koji je odabrao baš ovaj period za putovanje, ali i da ima sasvim dovoljno turista, da se eventualno ne osećate usamljeno.
  5. Hrana – kako u letnjem, tako i u zimskom periodu, hrana u resortima je ista – savršena. Ne razlikuje se od sezone do sezone, a hoteli drže do kvaliteta u svakom momentu. A voća, iako mu vreme tada nije, ima u izobilju – i količinski i prema vrsti.
  6. Usluga – mislim da o standardima hotela/resorta ne moram da pričam. Konstantna je i dobra tokom cele godine.
  7. Aktivnosti – isti broj aktivnosti kao i u letnjoj sezoni. Možete obilaziti pustinju, jahati konje, kamile, partnera… Nema razlike. Osim ako vam jedina letnja aktivacija nije prženje po ceo dan na suncu i želja da imate ten poput Lebron James-a. Onda morate da odaberete jul ili avgust.
  8. Cene –pretpostavljam da već znate da su cene značajno niže. Pored svih letnjih pogodnosti, first i last minute popusta… ipak su u ovom period niže. I to dosta niže. Oni koji žele da se dobro provedu, a nisu u mogućnosti da idu u jeku sezone po punim cenama, oni koji žele da uštede ili pak nemaju dovoljno novca za pik leta, jesen je pravi period za odlazak na more.
  9. Deca – za njih uvek ima zabave, neće izgoreti na suncu, neće dobiti sunčanicu, stoga to vam je briga manje.
  10. Ekipa – ukoliko idete sa društvom, ane porodicom, šta da vam kažem osim da se restartujete od svega na isti način kao što biste i leti, a sutradan vam vrelina neće smetati mamurluku. 🙂

Kada malo bolje razmislim, nabrojala sam samo prednosti. A mane? Pa kako napisah gore – nema ih. Jer, ko još traži mane dok uživa u slanoj vodi na moru? Probajte jesenovanje. Ja jesam i jako mi se dopalo.

Za ovo poslednje putovanje moram da se zahvalim Big Blue Travel Agency i Amara Dolce Vita Luxury hotelu jer su mi pružili jedno savršeno jesenovanje.

 

 

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 13 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 17 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home