Putovanja za početnike Zanimljivosti

Maroko za početnike

I DEO

U tekstu koji sledi možete da pronađete detaljne informacije ukoliko putujete za Maroko.

Viza: Za Maroko vam je potrebna viza. Ukoliko ste iz Beograda ne morate da zakazujete, ukoliko niste, savet je da zakažete. Na vizu se čeka 10 dana i ponesite sve papire koji se nalaze na spisku, na njihovom sajtu. Kod njih možete popuniti i formular – za svaku osobu ponaosob. http://tiny.cc/yartaz Vizu plaćate na licu mesta.

Put odlazak: Preko Wizzair i Ryanair karte su izuzetno povoljne pa povratnu možete naći već od 60e. Put može biti iz Srbije ili iz Budimpešte, ali i iz Temišvara. U svakom slučaju, pristupačano je. Kada sletite, na aerodromu obavezno popunite papir za svakog putnika. On služi za policijsku evidenciju. Iako deluje da je pregužva, red se relativno brzo kreće.

Telefon/Komunikacija: Kartica, ukoliko je uzmete na aerodromu, je besplatna. Na ulici (trafikama) je 300rsd – 3mad. Cena interneta je 10mad – 100rsd – 1GB, a to što kupite traje tačno 7 dana. Biće vam potreban internet jer mnog riadi, iako napišu da imaju WiFi, u stvari ga nemaju ili kradu komšijski. Restorani imaju WiFi.

Novac: Menjajte u menjačnicama. Na ulici vam računaju 1e – 10MAD, tako da gubite između 400 i 600rsd na 100e, što nije malo. Kako dolazite avionom, ne menjajte na aerodromu novac. Tu vam uvale i njihovu karticu ukoliko vam daju karticu. U pitanju je Mastercard za koji morate da date depozit, a karticu vam primaju samo po velikim marketima, svetskim lancima brze hrane i slično. Depozit od 50mad vam nikada ne vrate.

Ne prihvataju kartice iz Srbije tako da njima nigde ne možete plaćati, pa ni u online aplikacijama.

Za četvoročlanu porodicu 100e je neki prosek koliko treba da odvojite dnevno za hranu, ukoliko se hranite po restoranima, na ulici, jedete brzu hranu, vozite se taxijem. Opet, pitanje je u kojim restoranima jedete. Ma, kao i kod kuće. Cene su kao u Beogradu.

Prevoz: Taksi košta kao i u Srbiji. Unapred dogovorite cenu, jer kao i za sve – ako ne dogovorite unapred – oderu vas.

Voz – Prevoz između dugačkih destinacija lako premošćujete vozovima. Ima ih na skoro svaki sat, cene su pristupačne i predlažem prvu klasu. Nije velika razlika u ceni, a mesto vam je zagarantovano (što za drugu klasu, kada su gužve, nije slučaj). Vozovi su čisti, a sedišta udobna. Brzi vozovi su novi sređeni, klasični vozovi (koji idu oko 100 km/h) su kao naši standardni, stari vozovi (ali vam garantujem da idu mnogo brže od naših)

Cene karata zavise od toga da li kupujete kartu nekoliko dana unapred, da li kupujete taj dan, u koje vreme idete i slično. Stoga, na licu mesta odmah odaberite kuda ćete i gde. Možda je dobro da to uradite nekoliko dana unapred. Stanice su im čiste i na njima možete i da jedete raznoraznu hranu (svetski lanci), imate dovojno brz i otvoren WiFi.

Careem je još jedna opcija (kao Uber i CarGo). Skinite aplikaciju, plaćajte u kešu. Nema ga svaki grad, imaju ga veći. Cena je nešto niža no u Beogradu. Karticom nismo uspeli da platimo kako našom tako ni njihovom.

Putarina: Ukoliko idete kolima od mesta do mesta cene putarine po km su kao i kod nas, vrlo slične. Benefit putovanja kolima po Maroku je što možete da obiđete mnogo više mesta i vidite za kraće vreme ceo Maroko!

 

Hrana: Sva hrana prepuna je začina. Preovlađuju kumin, kim, kari, mlevena paprika. Cene su kao u Beogradu u turističkim centrima, dok po obotima i u skrivenim uličicama možete da pojetede pizzu za 150rsd, kolač za 50rsd… Porcije zavise od restorana do restorana, od mesta do mesta. Jedite tamo gde i lokalci i obavezno unapred proverite cene.

Na tezgama, turističkim mestima i slično često vam na sto stavljaju i ono što niste naručili, a račun vam dođe nestvarno veliki. Slobodno im vratite sve što niste naručili.

U skoro svim većim gradovima imate lance brze hrane (Burger King, McDonald’s, Sushi Box…).

Osnovnu hranu kupujte u Carrefour jer je najveći izbor, a najbolje su cene i vrlo slične našim. Na ulici možete kupiti Afrički smokvu za 5mad – 50rsd, pečeni kukuruz za 4mad – 40rsd, čips na štapiću za 3mad – 30rsd, šećernu vunu za 2mad – 20rsd, činiju puževa za 5mad – 50rsd…

Zobalice, voće… cene su kao i kod nas, a neke su i veće. Proizvodi po radnjama su uglavnom francuskih brendova znači ništa što već niste videli ili probali. Voćni jogurti su značajno jeftiniji nego kod nas (kreću se od 10rsd – 1mad po čaši) , a izbor sireva (sve su francuski sirevi i brendovi) mnogo veći od onog  u Srbiji.

Peciva i hlebovi su im sjajni! Receptura je potpuno francuska. Baklave su im dobre, nema prevelikih varijacija u ukusima. Ništa što već niste probali.  Sladoled im je ili francuski iz frižidera ili je loš. Ali zato imaju zanimljive svoje specijalitete sa limunom, kolače sa urmom, voćne korpice…

 Specijaliteti:

Jedan od specijaliteta je couscous – specijalno prerađena i pripremljena pšenica sa povrćem i mesom.

Tajin – u keramičkim posudama dugo krčkano meso sa povrćem. Sve je ukusno i meso se bukvalno raspada u ustima.

Kamilji burger (ako idete u Fes) – Ako volite da probate nešto novo ovaj obrok je poseban specijalitet.

Puževi – servirani u činijicama, začinjeni gomilom začina, plivaju u nekoj ukusnuj supici, pucaju pod zubima od ukusa i svežine. Izuzetan specijalitet.

Svo (poznato nam) voće je slađe nego kod nas, ali kukuruz i krompir su nestvarno ukusni, slatkasti, punog ukusa i svežine. Nikada ukusniji krompir, ali i kukuruz nismo probali. Čak im je i onaj u McDonalds’u mnooogo ukusniji od ovog našeg.

Zobalice su izuzetno ukusne, krupne i jaaako sveže i skuplje nego u Srbiji.

 

Voda: Savet je da ljudi iz Evrope ne piju vodu sa česme, iako je voda pijaća. Nekima smeta, nekima ne smeta. 5l vode je u prodavnici oko 20mad – 200rsd, dok je na ulici između 6 i 15mad 1.5l. Voće i povrće možete prati u njihovoj vodi, ali opet napominjem – nekome to smeta, a nekome ne. Bakterije nisu strašne kao one u Egiptu, ali se ipak možete lagano otrovati. Ukoliko imate bočicu sa prečišćivačem, slobodno je koristite.

 

Piće: Voćni kokteli su im sjajni. Svuda možete popiti ceđenu pomorandžu, limun ili pak ceđenu šećernu trsku. Svoj čaj (mešavina zelenog čaja i nane) zovu afrički viski. Jedna šolja toga toliko digne pritisak da može da vas zaboli glava ili da vam bude muka.

Alkohol možete popiti u određenim hotelima ili ga kupiti u lokalnim radnjama sa alkoholom, kojih nema mnogo. Cene alkohola su više nego kod nas, izbor je sličan, amožete probati i marokansko vino. Cene dosta variraju kada su sokovi i mesta u pitanju pa negde 4 čaja možete da popijete za 400rsd, a negde za 1,000rsd.

 

Obilasci: Mnoge stvari ne možete sami da saznate, detalje na putovanjima, iako se baš baš dobro pripremite. Stoga, nije loše da se i pored pripreme organizujete za kakvog vodiča. Pitajte one koji rade u hotelu ili u riadu u kome odsedate imaju li kakvu preporuku. Svaka cena može da se spusti, za sve pregovaraju. MI smo imali sjajnog vodiča, koji ima veeeliki kombi i sa kojim možete da proputujete ceo Marko, ukoliko se sa njim tako dogovorite. U nastavku je link ka njegovoj Facebook stranici i slobodno ga možete kontaktirati. Sedište mu je u Marakešu i vrlo je simpatičan, pravičan i informisan čovek. https://www.facebook.com/moulayelhassan.aster

Ukoliko nećete vodiča, možete naći nekog lokalca na ulici koji će vas sprovesti peške po odeđenom delu grada. Opet napominjem – unapred dogovorite cenu.

 

Odnos prema turistima, ljudima: Ukoliko vam je prvi grad Marakeš doživećete kulturološki šok, pa i prenaporan odnos prema ljudima. Vuku vas za rukav, prate, presreću na ulici, traže nešto od vas. A tako je i u svim turističkim delovima grada. Stalno vam nešto nude, kao drugarski i na svaki način pokušavaju da vas nekako prevare i preveslaju. Slobodno ih se otarasite na koje god načine želite ili pak prihvatite tu igru ukoliko ste pogodili dobru cenu. Što se tiče osoba po radnjama, muzejima i slično, odnos je sasvim korektan i tu su cene fiksirane.

 

Oblačenje: Na plažama i bazenima svakako možete da se kupate u kupaćim gaćama, kostimima iako su kod njih sve žene obučene od glave do pete (doslovno) i uglavnom se ne kupaju. Nije loše da sa sobom ponesete maramu za glavu i duže pantalone (za pantalone važi i za muškarce) ukoliko idete u obilazak muzeja i lokaliteta koji takvo oblačenje zahtevaju.

 

Suveniri/Shopping: Pristupačni su. Jeftiniji nego u Srbiji. 5 magnetića možete kupiti za 500rsd (neki nude i +1 gratis), kožne jakne već od 50e, kožne torbe od 20e, šunjalice i cipele od 6e pa naviše. Koža im je zaista kvalitetna. Imaju mnogo srebrnog nakita, kao i đinđuva. E, one su uglavnom iz Kine. Odeća je skoro sva iz Kine, iako deluje kao da je njihova. Aliii imaju sjajne pantalone, majice, koje su baš njihove i od kvalitetnog lana su. Ako želite da kupujete lokalno, kupite neke začine, kožu i slično. Sve ostalo je globalizacijo postalo i nama vrlo dostupno.

Arganovo ulje za hranu, lice, kosu… industrijski su mnogo jeftiniji oni koje kupite u Carrefour-u, na ulici je najčešće obično ulje u koje stave samo aromu, u specijalizovanim radnjama je cena najbolja, ali kažu da su najkvalitetnija ulja baš podno Atlas planina u Marakešu. Doduše, tu je ulje i najskuplje. Odnos cena je 60ml – 45mad – 45rsd/150ml – 100mad – 1,000rsd/100ml – 1,000rsd

Tamjan – prodaje se u ogromnim komadima, veličine sapuna. Vrhunskog su mirisa i svojevrstan su poklon. 1gr – 1mad – 10rsd

Pašmine – marame najrazličitijih boja i vrsta. Cena je skuplja nego ona kod nas kod Kineza, ali možete da se cenjkate, kao i za sve što kupujete. Cene se kreću od 3mad – 30rsd pa naviše.

Novčanici – ukoliko volite taj tip kožnih novčanika, definitivno ste na pravom mestu za jeftinu kupovinu. Cene se kreću od 50mad – 500rsd pa naviše.

Haljine, pantalone – cene u trenutku odvale jako visoko, ali na kraju možete da prođete bolje nego da ste to kupili kod nas. I ovde je najčešće kineska roba.

Tepisi – Ko može to da ponese nazad, kući, cene su bolje nego u Evropi, a kvalitet je odličan.

   

Smeštaj: Predlog je da ga rezervišete preko booking.com ili AirBnB. Cene se kreću već od 8e za četvoročlanu porodicu, pa naviše (za riad). U zavisnosti od toga šta od riada želite, takve su i cene, pa mogu ići i do 200e za noć. Predlog je da uzmete smeštaj u medini jer su u samom centru grada i dešavanja, ali nije neophodno, jer je tamo i najveća gužva. Obavezno uzmite smeštaj sa klimom ukoliko idete leti. Vrlo često napišu da imaju WiFi, ali ga nekada i nemaju. Kako skoro svi riadi (zgrada sa mnogo  soba sa kupatilima (ili bez)) imaju samo centralno osvetljenje i ventilaciju, birajte svetliji, čistiji… Mnogi u cenu imaju uključen i doručak, mogu vam ponuditi rezervaciju taksija od aerodroma i nazad. Lepo je kada riad ima bazen na krovu ili u centralnom delu, neki od njih imaju i jacuzzy ili fontanu. Interesantno je uveče sedeti i slušati grad, piti čaj, kupati se u bazenu ili jacuzzy-ju, na krovu afričkog grada.

 

Medina: Svaka medina (centar grada, stari deo grada opasan zidinama) živi do ponoći, a nekada i duže. Prepuna je suvenira, tezgi sa hranom, pićem, pecivima… Medina u Marakešu je prilično haotična (decu držite za ruku), dok su ostale užurbane, ali značajno manje jer u njima nije dozvoljen saobraćaj ili ga pak ne koriste u tolikoj meri, dok u Marakešu jeste,  a tamo je i najveća koncentracija ljudi. Izuzetno je zanimljivo videti ovaj tradicionalni deo grada.

 

Put povratak: U povratku poranite na aerodrom,  jer je procedura dugačka. Četvoročlanoj poroditi potrebno je oko 1.5 sati da prođu sav check in, i to bez lutanja. Iako idete smao sa ručnim prtljagom check in je neophodan. Low cost kompanije mere često prtljag. I sada obavezno popunite papir za izlazak iz zemlje (kao što ste ga popunjavali i pri ulasku (a opet zarad policijse evidencije). Predlog je da se dođe minimum 2.5 sata pre leta, kako biste stigli na vreme i kako biste, eventualno, prošetali po Free shop-u. Cene u Free shop-u su kao i svuda: na popustima ožete da kupite razne parfeme i piće, dok su slatkiši ipak skupi. Ponuda je velika kako klasičnih radnji poput Pinko, Victoria-s secret, tako i njihovih – tradicionalnih (cene više od onih u gradovima).

Pripremite udobnu obuću, laganu odeću i put pod noge.

Drugi deo, o gradovima ponaosob, uskoro!

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 12 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 16 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home