Putovanja za početnike Zanimljivosti

Prvo proleće na Kopaoniku

Iako smo svake godine po nekoliko puta na planini, 2020. je prvo proleće bez skijanja.

Zaokružujemo jednu planinsku deceniju. Dok nismo imali decu na planinama smo provodili vreme samo na skijama. No, pre desetak godina otkrili smo lepotu letnje planine. Svež vazduh, prijatno vreme, višesatne šetnje…

Ovo proleće na Kopaoniku posvetili smo pešakim turama. Kažem ovo, a mislim na svako. I proleće i leto. Jedna od dražih i prviih koje smo otkrili pre dosta godina je ona iz centra do Markovih stena. Sve vreme si u hladu, putić je lagan i dovoljno krata/dug da se ne umoriš previše.

Šetnja do pastirskih bačja je nešto duža, ali ni ona nije previše naporna. Staza kreće od Jarma.

Hajdučica, Oštri krš, Metođe, Šetnja uz Pančić, do vrha dok bereš borovnice… Za svakoga ima po nešto, ali jedno je sigurno – kondicija je zagarantovana.

Porodično nam je najdivnija šetnja do Semeteškog jezera i do Jelovarnika! Prizor na koji naiđete kada vidite jezero sa plutajućim „šetajućim ostrvcima“ ili čujete huk Jelovarnika – neprocenjiv je. Ni jedna ni druga nisu kratke i prilično su dugačke. Možete do tamo doći kolima, samo je pitanje šta žeite i koliko imate vremena, a i snage.

Šetnja ispod vikend naselja

Inače, Za svaku turu potrebno je po nekoliko sati. Neka šetnja je teža, neka lakša, ali bez dobrih patika ili cipela za planinarenje ne upuštajte se u ovakve avanture. Moja mama od preko 60 godina je prelazila i po 13km dnevno (a imajte na umu da je jako bolesna).

Borovnica je napupila

Kada se samo malo izmestite iz gusto naseljenog dela planine, priroda je prelepa. Začinskog bilja ima zaista mnogo: kantarion, divlja nana, majčina dušica, najrazličitije vrste gljiva, divlje jagode, kupine, maline… Borovnice su već počele da pupe i njima se uvek radujemo leti. Od Jahorine na kojoj smo praktično živeli nekoliko godina ostala je tradicija branja borovnica za jelo, slatko i čuvei „killer“ liker koji sam volela da pravim, a moje drugarice volele da ga piju.

Treska i vikend naselje takođe su idealne lokacije za šetnju. Par sati hoda, uzbrdo inizbrdo kroz borove i brezove šume. Nagrada uvek bude prelep prizor reke okružene nestvarnim zelenim bojama.

U samom centru Kopaonika imate radnje, apoteku, hranu, odeću… i sve radi tokom cele godine. Isto važi i za vikend naselje – AS prodavnica radi svaki dan i ima sve osnovne i neophodne namirnice.

„Putarina“ za ulazak u nacionalni park je trenutno 300 rsd. U centru Kopaonika postoje razne zanimacije i one rade u zimskoj i letnjoj sezoni: bob na šinama, avantura park, panoramska vožnja žičarom, vožnja kvadovima…

I naravno, uvek možete da se bućnete u neki od bazena ili opustite u spa centru. Veliki je izbor, na vama je samo da napravite kombinaciju i uživate. Moj savet je da svaku opciju probate!

Hladimo noge posle 14 km šetanja

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home