Kolumna Putovanja za početnike

Jahorina za početnike

Planina leti – podjednako dobra kao i planina zimi i kao more tokom letnjeg raspusta. Kako znam? Tako što već 10 godina letujem i na planinama.

Ne moram da vam kažem da mi je Jahorina jedna od omiljenih. Htedoh reći omiljenih domaćih, jer je zaista tako – gde god tamo da odeš osećaš se kao kod svoje kuće, bilo da je hotel, restoran, kućica, apartman… Ono što je bitno – od Srbije nije daleko.

Put do Jahorine, preko Romanije traje oko 5.5h (osim ako se ne staje na sveki drugi vidikovac kako biste snimili te savršene krajolike. Na gradnici nikada nije gužva, a u Bosni je gorivo povoljnije cene nego u Srbiji. I ne samo gorivo.

Put preko Romanije i do Jahorine je krivudav i deci, kao i onima sa slabijim stomakom može da bude muka. No, toliko je prelepih stajališta da sve to možemo da zanemarimo.

Po dolasku na Jahorinu stižete u sam njen centar. A šta ima u centru? Hoteli, vikendice, restorani, prodavnica i zabava!

OC Jahorina je ove godine opremila planinu raznim zanimacijama: loopster, slider, skydive, igraonica na otvorenom… Ali ono što ja volim na ovoj planini jesu šetnje i staze kojima možeš da hodaš satima. Ako ste ljubitelj kantariona, majčine dušice, divljih jagoda, kupina, nane, smilja, borovnica, ribizli… od proleća do leta nema stajanja – šta god da vam duša poželi toga ima u izobilju.

Rajska vrata i kruška

Kada smo kod izobilja, ne znam da li sam ikada na Jahorini pojela 1 lošu stvar. Ne ni lošu, već „onako“. Jahorisnki kolač, palačinke od heljde i naravno uštipci. U stvari, ovde se zaustavljam jer ogladnim momentalno.

Rajska vrata

Elem, ako vam se jede dobra hrana neće pogrešiti ni ako odete u Rajska vrata, Vučko, Termag, Lavinu, piceriju u centru, ma nećete pogrešiti nigde. Ako idete sa decom i u vikendici ste i sami kuvate, radnjica je opremljena, ali ne po nekim gradskim standardima. Tako da, kad god vam se prijede nešto specijalno, moj savet je da odete u restoran.

Što se vremena tiče, kao i na svakoj planini, ono je nepredvidivo. Nekada imate 2 meseca u nizu jakog sunca, nekada se u danu smene 3 godišnja doba… Ponesite garedorobu za leto i proleće, a po malo i za jesen. Znači – nisam vam tu mnogo pomogla. Ponesite sve. Pa i kupaći kostim.

Nikako nemojte da zaboravite kreme za sunčanje, zračenje je jako na planini.

Obavezno iskoristite neki od SPA za opuštanje. Lavina, Vučko i Termag su hoteli koji to imaju. Hotel Bord, Lavina i Termag imaju i bazen. Posle sunca, višednevnih šetnji i prelepog vazduha, svaki moj boravak na planini morala sam da obeležim odlascima u saunu, tursko kupatilo, da otplivam…

Ukoliko dolazite kolima Pale su vam na samo 10 minuta od Jahorine (ukoliko vam je bilo šta iz grada poterbno), dok je Sarajevo na nekih 20 min.

Nemojte da propustite da odete do vrela Miljacke kod Pala. Odvojte za to oko pola dana ako idete kolima.

Koliko vam treba novca? Sve zavisi od toga koliko inače trošite. Zavisi i da li ste na polupansionu, punom pansionu, sopstvenoj kuhinji. Definitivno je dobro, kao i na svakom putovanju, da odvojite određenu količinu novca za vožnju žičarom, raznorazna jela, rakije, domaće sokove, animacije i zanimacije na planini!

Bob – 2.6km

“Ja sam zaljubljenik u planinu, u bilo koje doba godine, u bilo koje doba dana. Generalno, ja sam zaljubljenik u putovanja.”

Odmaranje na jednom od vrhova Jahorine

Nemojte da propustite da se vzite žicom podno Poljica, da popijete kafu u Olimpijskom baru i potom se dole spustite bobom. 2.6km fenomenalne vožnje!!! Kroz šumu, peko mosta, sa vrha do dna staze. Ljudi, kao neki manji rolekoster. Ma ne mogu da vam opišem dečije zadovoljstvo, a i sreću nas matorih!

Olimpik doručak na 1,879m

Vožnja kvadova je “moranje”! Takvo planinsko iskustvo je leti interesantnije nego zimi. Ti obronci, krajolici, ta priroda, ta lepota svuda oko vas, ti mirisi i boje… I naravno – avantura! Cela porodica ože i u ovom ugođaju da učestvuje!

Ono što je sigurno, na planini leti nikada ne može da vam bude dosadno. Bilo da ste sami ili sa nekim. Da, drugačija je vrsta zabave i domora u odnosu na onu morsku. Ali onaj pravi, iskonski zen uspela sam da doživim samo leti na planini – apsolutni odmor od svega i sjedinjenje sa prirodom pre svega!

Pogled sa Poljica

Hvala OC Jahorina na pozivu i organizaciji!

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 12 hours ago

𝗞𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗶𝘁𝗲𝘁 - zašto je važno imati ga! U vreme infodemije i neograničene količine informacija, iste moramo da filtr… https://t.co/WLksReDaP4
h J R
@LecaShargarepa

- 17 hours ago

Poštovani @prijavi_problem Da li je na fotografijama ambrozija i možete li prijaviti da se ispod mosta koji ide od… https://t.co/RqqtHtguHX
h J R
@LecaShargarepa

- 2 days ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 3 days ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home