Zanimljivosti

Digitalna deca za tehnološku sadašnjost

Pre nego što ih “pustimo” na internet, deca treba da znaju koje su dobre, a koje loše strane interneta, šta sve predstavlja nasilje na internetu, kako da se odbrane od njega… Da bi ona to naučila potrebno je da i roditelji budu digitalno pismeni. Vrlo često nastupa diskrepanca i dolazimo do problema: deca mnogo više znaju od roditelja, roditelji kaskaju i nemaju vremena da se pozabave digitalnom sadašnošću, ko onda mlađim generacijama da objasni šta je kvalitet, šta terba, a šta ne? Da, sve polazi iz kuće i od roditelja, ali veliku odgovornost ovde snose i institucije, ali i pojedinci (naročito influenseri koji nekada imaju mnogo veći uticaj na decu od samog roditelja, nastavnika…)

Mali broj škola i školica uspelo je da se organizuje i digitalno opismeni klince. Imala sam to zadovoljstvo da budem jedan od autora prve YouTube škole za mlade, da držim predavanja i radionice na temu nasilja na internetu u osnovnim školama Srbije, ali sam i kreator UMS Digital Kids – škole medijske i digitalne pismenosti pri UMS-u (kako sam naziv kaže) za decu. To je i njihova, ali i naša sadašnjost.

Ne postoji ništa lepše nego kada spojiš svoje ljubavi u jedan dugotrajni i dugoročni projekat. I još lepše je kada znaš da radiš sa sjajnom decom, na njihovom kvalitetnom sazrevanju i obrazovanju! Preko 80 polaznika ove škole tokom leta je radilo na svom znanju iz drugačijeg ugla. Nije me iznenadilo interesovanje mladih, već me je dodatno pokrenuo njihov entuzijazam!

Način na koji oni razmišljaju razlikuje se od načina razmišljanja moje, ali i starijih generacija. Mi smo usvajali internet, oni su sa njim rođeni.

Stoga, ne treba im oduzimati to pravo, to znanje, te alate i mogućnosti, već ih samo treba dobro, kvalitetno usmeravati i obrazovati.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 10 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home