Kolumna

Sharenting – neumerenost jednog roditelja

Sharenting – kada roditelj neumereno koristi online medije prikazujući svoje dete, njegove fotografije, snimke… Mnogi se pitaju koja je prava “doza” deljenja, ali i koliko će to uticati kasnije na dete, kada postane svesno da je ne znajući i bez dozvole bilo izloženo milionima.

Vrlo često smo i sami svakodnevni svedoci ove pojave. Vrlo često roditelji te stvari ne rade iz potrebe da “zarade” nas svojoj deci već da podele svoje trenutke, da oni ostanu negde zabeleženi.

No, nameće se pitanje: Zbog čega imamo potrebu da javno delimo sve te trenutke sa osobama koje: nam nisu bliske, koje ne poznajemo… da to činimo u velikim količinama? Da li je u pitanju zarada, ispunjavanje sopstvenih nedostataka, neostvareni snovi, egzibicionizam…

Ono što se na fotografiji vidi jesu 2 maloletna lica od 13 i 8 godina. Oni su “u vezi”. I da, “par” je realan i postoji. U tom dobu roditelji su i te kako odgovorni kada je odrastanje njihove dece u pitanju. A kako bismo nazvali momemat u kome roditelj ovako ponašanje i javni nastup odobrava?

To nije usamljeni slučaj. Vrlo često influenseri spominju podršku roditelja, ali smo kroz razne primere, desetinama godina unazad, i kroz show business, primetili da su roditelji upravo ti koji “guraju” svoju decu, a zarad novca, sopstvenih neispunjenih ambicija i sl. “Influenserske vode” nisu izuzete.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

@memoir_woman Šaka jada... Debele jakne.
h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

Moji mama i tata više ne mogu, ali možemo mi, i naša deca.
h J R
@LecaShargarepa

- 9 hours ago

@Ptiki Moramo svaki dan, po ceo dan?
h J R

AXE Home