Kolumna

TikTok ima sve jači uticaj na muzički ukus mladih

75% TikTok korisnika je na ovoj platformi otkrilo nove izvođače.
63% je prvi put čulo mnoge od pesama na TikToku.
Ova platforma uspela je da kod najmlađih “oživi” i uvede neke starije melodije, večne hitove.


68% korisnika BOLJE UPAMTI BREND UKOLIKO JE POVEZAN SA PESMOM.
Šta ovo znači za sam brend? Ali i za korisnike? Odavno nam je poznato da dobra ili repetitivna melodija lako “ulazi u uho” i nekada ne možemo da je se otarasimo. Koristeći pesmu koja je u trendu na TikToku možemo povećati gledanost videa, kreirati veću zainteresovanost, ali i dovesti do toga da video više puta bude podeljen, a konverzija (kupovina/prodaja) ostvarena.
Kako je TikTok baziran na pokretnoj slici i popularnoj muzici, sve pomenuto može imati globalni uticaj I na trendove mladih, ali i na njihovo “kulturološko” oblikovanje.
Tu govorimo o 2 nivoa komunikacije. Jedan je komercijalni, a drugi je edukativni. Komercijalni se bazira na predstavljanju breda, usluge, veština, isključivo od strane kreatora sadržaja. Predstavljen je na razlilite, najčešće vrlo jednostavne načine, koje svako može da razume imao 5 ili 55 godina.
Edukativni se bazira na kulturološkom oblikovanju celih generacija kroz jednu platformu. Imajući to na umu postavlja se pitanje: Koliko je zaista kvalitetnog sadržaja na ovoj platformi koji bi mogao (u samo par desetina sekundi) da edukuje dete od 8, 12, 16 godina?
Da li klinci znaju da oblikuju algoritam na svom news feed-u kako bi dobijali isključivo željeni sadržaj? I da li su izuzetno kratke forme (video+muzika) dovoljne da bi neko iz njih nešto mogao da nauči, stekne znanje i obrazovanje ili se svodi samo na veštine i kratkotrajnu impulsnu zabavu? Odgovore mislim da i sami znate.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 8 hours ago

ZAPOŠLJAVAMO negovatelje/negovateljice/tehničare/medicinske sestre u našem novom domu za stare Alta Vista u Beograd… https://t.co/mVyiySZ6Xh
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

Sedim i razmišljam kako da se obučem za svoj rođendan i onda se setim da mi je prošao 9.9.
h J R

AXE Home