Putovanja za početnike Zanimljivosti

Haludovo – kratka horor priča


Uspon i pad jugoslovenskog kockanja, bluda, razvrata, kavijara i elite u samo godinu dana.

Napušteni i razrušeni hotel „Penthaus Jadran“ danas je turistička atrakcija na Krku.
Njegova priča počinje 1972. kada su se udružile jedna jugoslovenska kompanija i Penthaus. U doba seksualne revolucije, ovaj hotel trebalo je da predstavlja utočište američke, jugoslovenske i ostale elite koja je to sebi mogla da priušti. Haludovo je bilo mesto gde je trebalo da se troše milioni na kocku, i da se jedu jastozi.

U zemlji u kojoj kocka nije bila dozvoljena. Bizarno megalomanska ideja Boba Gučionija, vlasnika Penthausa, dovela je do toga da hotel za samo godinu dana bude najveći kompleks na teritoriji Ex Yu prostora, ali i da bankrotira. Potom je naseljen izbeglicama, zatim je novi vlasnik rasprodavao intentar gde se i danas mogu videti nalepnice sa cenama lampi, ogledala…


Dok šetaš ovim kompleksom imaš osećaj da si između „Veštice iz Blera“ i Černobilja. Osećaš tu megalomansku ideju, ali i svu njegovu i jugoslovensku propast. Ahitekta je bio Boris Magaš (iz Brodokomerca) koji je fantastično dizajnirao sam hotel, oštrih ivica, okružen fontanama i bazenima, pun sauna, sa centralnim kaminom, ogromnim lounge-om kružnih separea i šanka, šankovi na plaži, odeljci za sunčanje. Čak i kada uđeš u ovo razrušeno zdanje, ne možeš a da ne osetiš njegovu veličinu, kao i uloženih 45 miliona $ (danas je to oko 200 miliona$). Mnoge pločice su i dalje opstale uprkos naporima nekih da budu iščupane.
Inače, Gičioni je doveo svoje Penthaus zečice koje su služile goste obučene kao francuske sobarice, a tako su i dočekivale goste na aerodromu. Gosti su mnogo jeli i pili, ali ih nije bilo dovoljno, nisu trošili na kockanje kako je planirano, iako je ovo trebalo da bude jedna od najfinijih kockarnica, po ugledu na one iz Amerike, odnosno Vegasa. Haludovo je trebalo da bude centar svetskih kongresa i konvencija. Iako je bankrotirao, nastavio je da raadi još nekih 10 godina. Bezuspešno. Sada je ostao samo jeziv kostur jedne interesantne ideje u kome je vlansik Penthausa želeo da ostvari svoju ideju raja.


Sirove emocije – Haludovo
Napušteni, očerupani hotel, pored svog krša na podu, čuva gomilu emocija
na svojim zidovima.
Ovi zidovi trebalo je da upijaju mirise šampanjca, glamura, bluda, krv sreću, suze i znoj. Ali su upili nešto sasvim drugo. Čistu emociju mladih koji ga danas redovno posećuju, tražeći avanturističko prenoćište, sklonište, atrakciju ili utočište. Ne postoji soba, prostorija, koja nema neki citat, ljubavnu poruku, komičnu izjavu ili fantastičan grafit.


U nekim delovima tačno vidite da je neko došao spreman da otvori svoju dušu, a neko da prikaže ono u čemu je izuzetan i uposli svoje ruke.
Zanimljivi reljefi pločica na unutrašnjem bazenu grafitima daju posebnu dimenziju.
Poželela sam i ja nešto da napišem i nacrtam. Ali sam došla nespremna. Kao i mnogo koji su palili daščice od ostataka nameštaja i tom gareži ostavljali po zidovima silne ispise, grafike i pesme.
Zanimljivo je da nema onog pravog đubreta, svakodnedvnog, od hrane i pića, kao i to da ne smrdi ni jedan jedini ćošak. Nema miris onoga na šta smo tako štrokavo počeli da se navikavamo.


Haludovo ima jedan od najdivnijih pogleda na more i ogroman park do plaže. Ima potencijal da bude šta god poželi, samo ako ga puste mama i tata.
Ovaj prostor zamišljam festivalski, da ga je grad ustupuio umetnicima koji su zidove ukrasili svojim grafitima, slikama, instalacijama. Da nastupaju trupe, predstave, na više malih pozornica, muzičari, jazz i blues… Zamislila sam ja tu još svašta, nego… Moram sada da idem na plažu, a neko drugi će o tome misliti, možda sutra.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Umačem piškote i Jokić organski Cuve. Ovaj dan ne može se završiti, osim samo tako.
h J R

AXE Home