Kolumna

Prisutnost na mrežama

Prisutnost na društvenim mrežama je svakodnevnica. Internet je odavno postao sadašnjost. Mlađe generacije, deca, podjednako žive svoj online i offline život (ovo naravno ne isključuje i starije generacije, pa ni boomere).

Kada smo offline (na poslu, parku, u školi…) tu može sve početi, ali se i završiti kada uđemo u svoju kuću. No, online smo dostupni 24/7. Time smo podložni najrazličitijim komunikacijama na internetu, sa osobama/kompanijama širom celog sveta. Ali ne zaboravimo da smo i svima više nego dostupni i za nasilje na internetu, odnosno cyberbullying.

O bitnim temama, nasilju na internetu, predatorima… najčešće se govori tek kada se pojavi problem. Potrebno je te probleme preduprediti, kroz edukaciju, razgovor, institucije, državu.
Potrebno je izdraditi poverenje između roditelja i dece, naročito na nivou razumevanja online odnosa i komunikacije, smanjiti generacijski jaz i prebroditi jezičke (internet) barijere.

Na predavanjima koje držim osnovcima najčešće čujem da njihovi roditelji ne poznaju dovoljno “online tematiku” bilo da su u pitanju društvene mreže, dečiji idoli, video igre, plasirani sadržaj…

Poznavanje rada društvenih mreža, odnosa komunikacije, lakoće mogućnosti lažnog predstavljanja mnoge mogu dovesti u problem, sa vrlo nemilim ishodima. Stoga, na ovim temama mora se raditi sistematski, kako od strane pojedinca, tako i od strane društva i države.

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 1 day ago

Budi moj pečeni kesten.
h J R
@LecaShargarepa

- 1 day ago

EKIPA - reč koja se takođe menja po padežima.
h J R

AXE Home