Kolumna

Ko kreira tvoje potrebe, stavove, mišljenje? Algoritam ili ti?

Svako od nas ima određeni ukus, način na koji živi, stavove koje zastupa. U skladu sa tim biramo sadržaj koji ćemo pratiti online.

Algoritmi društvenih mreža, pa i mediji, prate naše online ponašanje: na šta smo kliknuli, koga smo lajkovali, komentarisali, oglas pogledali, nešto naručili… I tako kreiraju određenu sliku o nama.

Kako nismo u mogućnosti, kao pojedinac, da pogledamo niti da obradimo sve informacije i sadržaj koji se nalazi ispred nas, to društvene mreže/mediji rade umesto nas. Nekada sa većom, nekada sa manjom preciznošću. Nadziru naše online kretanje, a zarad što veće obostrane satisfakcije (kapitalističke, hormonske, potrošačke, emotovne…) Tako da sada ispred sebe možemo videti paletu ponuda koje nas manje ili više interesuju. Otkrivamo nove proizvode, ljude, usluge, sadržaj… I malo po malo, količina tog sadržaja (koji nam ipak neko drugi plasira) počinje da nas preplavljuje.

I tu se postavlja pitanje: Da li smo mi i dalje mi ti koji upravljamo imamo svoj stav, ukus, želje… ili to polako i sve više algoritam i pikseli počinju da rade za nas?Na primer, istraživanja su pokazala da potrošač nema potrebu za nekim proizvodom. Ali, kako je on sveprisutan ta potreba, malo po malo, počinje da se javlja, sve dok taj proizvod ne priuštimo sebi ili nekome drugome. To može uticati na naše raspoloženje, želje, prohteve. Može nas učiniti srećnim ili prilično nezadovoljnim. Jer mi suštinski jesmo potrošačko društvo, bilo da konzumiramo sok, odeću ili informaciju. Potrošačkim društvom na ovaj način lakše je manipulisati, naročito preko medija koji je stalno uz nas (internet, društvene mreže, mobilni telefon). Namerno sam upotrebila reč “lakše” jer kritičko mišljenje i dalje postoji, kao i svest pojedinca.Stoga, dokle god razmišljamo na određenu temu, o njoj imamo znanje (ne samo informaciju), radimo na obrazovanju, do tada je manipulacija nama, na raznim nivoima, svedena na minimum.

Oni koji se malo više trude oko svog algoritma, mogu ga podesiti prema svojim željama. Na primer, na mom Instagram search delu 95% objava koje možete videti vezano je za hranu. U onih 5% spadaju neki nasumični videi za koje Ig algoritam misli da bi mi bili zabavni. Isto je i sa ostalim mrežama, ukoliko želimo time da se bavimo. Ili nam je jednostavnije da to neko drugi radi umesto nas… Izbor je na nama.

A da li je samo na nama?

Share

Leca Shargarepica

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator/predavač na temu digitalne pismenosti, medijske pismenosti. Skriboman. Kreativac.
Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaž" i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu.
Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Dodaj komentar

Postavi komentar

@LecaShargarepa

- 14 hours ago

Utorak: Mleko bez laktoze 99rsd Nedelja: Mleko bez laktoze 107rsd Kasno je pa nmg da računam procente poskupljenja. Bravo tigre!
h J R
@LecaShargarepa

- 14 hours ago

Bila na Boju na Kosovu. A ne, to je drugi neki vekmmm https://t.co/fYvuDSSJDO
h J R
@LecaShargarepa

- 20 hours ago

#Succession - serija u kojoj niko nije pozitivac. Izvanredna!
h J R

AXE Home